Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine, Klassieke muziek, evenementen - In februari presenteert het Residentie Orkest Den Haag in Amare een Symphonic Junction XL met Supersister en symfonische meesterwerken van Rachmaninov, Sjostakovitsj en Mahler. Met het koor Laurens Symfonisch en de solisten Kyohei Sorita, Ruby Hughes en Christianne Stotijn. Voor het orkest staan Hans Leenders, de Japanse topdirigent Yutaka Sado en Anja Bihlmaier, chef-dirigent van het Residentie Orkest.

Vr 2 feb, 20.15 uur, Amare: Sjostakovitsj & Rachmaninov
Een avond romantiek met de Russische meesters Rachmaninov en Sjostakovitsj.

Alleen al de terugkeer van de Japanse grootmeester Yutaka Sado, die in 1998 debuteerde bij het Residentie Orkest, maakt dit een bijzonder concert. De chef-dirigent van het Oostenrijke Tonkünstler Orchester, die nog studeerde bij Leonard Bernstein, reist de hele wereld rond. Uit eigen land neemt hij pianist Kyohei Sorita mee, winnaar van het prestigieuze Chopinconcours in Warschau en een vurig pleitbezorger van het te weinig uitgevoerde Vierde pianoconcert van Rachmaninov.

Na Rachmaninovs overweldigende pianoconcert zet de topdirigent je met de Vijfde symfonie van Sjostakovitsj aan het denken: was de Russische componist nou voor of tegen het Sovjetregime? De sfeer van de symfonie is heroïsch, vlot en speels, maar onderhuids ook ironisch en onbestemd. Voor- en tegenstanders van de communisten waren in ieder geval onder de indruk en inmiddels is het een van de bekendste symfonieën en vooral een van de spectaculairste orkestwerken ooit geschreven.

Do 8 feb, 20.15 uur, Amare, Symphonic Junction XL: Supersister Project x Residentie Orkest
Van Haagse schooljongens tot psychedelische rocksterren. Supersister schrijft al sinds 1968 muziekgeschiedenis. Denk aan progressieve pop, jazzinvloeden, swingende loopjes en zo nu en dan een Zappa-twist. Samen met het Residentie Orkest olv Hans Leenders brengt de huidige line-up van de legendarische band – Robert Jan Stips, Rinus Gerritsen & Leon Klaasse – niet alleen Nederlandse Woodstock-sferen terug in Amare, maar horen we ook de ontwikkeling van de Supersister-muziek via originele en nieuwe, speciaal voor deze gelegenheid geschreven, orkestbewerkingen.

Vr 16 feb, 20.15 uur & zo 18 feb, 14.15 uur, Amare: Mahler 2
De Auferstehungs-symfonie van Mahler is monumentaal, ook in de ‘kleinere’ versie van Erwin Stein. Een imposant werk over de mens in nood, over dood, verlossing en wederopstanding. Aangrijpend als de rouw wordt bezongen en het koor het ‘Auferstehen’ inzet; overweldigend als orkest- en koorklanken elkaar opzwepen tot een slot met zwaar slagwerk, schetterend koper en een groots koor.

Het Residentie Orkest presenteert voor dit meesterwerk een topbezetting. Sopraan Ruby Hughes won met haar lichte en loepzuivere stem vele prijzen. De Nederlandse mezzosopraan Christianne Stotijn reisde met Bernard Haitink de hele wereld door. En een van Nederlandse beste koren staat weer in Amare: het Laurens Symfonisch. Chef-dirigent Anja Bihlmaier brengt met deze bijzondere versie van Mahlers symfonie, voor het eerst in Amare, een grote eigen wens in vervulling.

Foto’s Ruby Hughes, Kyohei Sorita, Christianne Stotijn, Yutaka Sado, Anja Bihlmaier.
Foto’s onder: Supersister

Residentie Orkest Den Haag website, Facebook, Instagram, YouTube

Quote

Uitgaan nu.nl

14 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching