Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Museum Belvédère 2024 - Mikalojus Konstantinas Čiurlionis – Beyond Heaven and Earth - 24 februari – 9 juni 2024 - NLMagazine/Heerenveen/Oranjewoud, Kunst & Cultuur - Mikalojus Konstantinas Čiurlionis (1875-1911) is de belangrijkste beeldend kunstenaar en componist die Litouwen heeft voortgebracht. Door het isolement waarin Litouwen gedurende vele decennia lang verkeerde, bleef zijn werk in het westen lange tijd ongekend.

Pas na de onafhankelijkheid van de Baltische staten in 1990 werd zijn werk internationaal herontdekt. Grote exposities in onder meer Duitsland, Frankrijk, Japan, de Verenigde Staten, Engeland en België gaven hem de plek binnen de canon van de Europese moderne kunst die hij verdient. Dat neemt niet weg dat zijn oeuvre in ons land nog steeds nagenoeg onbekend is. Museum Belvédère is het eerste museum in Nederland dat een overzichtstentoonstelling wijdt aan Čiurlionis. In samenwerking met het M.K. Čiurlionis Museum of Modern Art in Kaunas werd een representatieve groep topstukken geselecteerd.

Het werk van Čiurlionis staat zozeer op zichzelf dat het moeilijk is het binnen de context van de westerse moderne kunst te positioneren. Sluit het stilistisch nog het meest aan bij het symbolisme, inhoudelijk put het zowel uit Litouwse sagen, sprookjes en volksgeloven als uit niet-westerse culturen, variërend van Oud-Egyptische, Indiase tot Aziatische. Met de tekening as basis maakte Čiurlionis vele temperaschilderingen waarin geheimen worden opgeroepen en de aardse wereld wordt verbonden met het bovennatuurlijke. Lees verder

Mikalojus Konstantinas Čiurlionis – Creation of the World III from the cycle of 13 paintings.

Quote

Uitgaan nu.nl

05 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching