Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

De Hofkapel - NLMagazine Erfgoederen - Bij de voormalige Hofkapel op het Binnenhof zijn opnieuw oude objecten ontdekt door archeologen. In het gebied onder het in 1879 gesloopte deel van de Hofkapel werd een kleine gemetselde grafkelder aangetroffen, met daarin drie ijzeren stangen en diverse botresten. Daarnaast werd er ook een greppeltje uit de ijzertijd gevonden, dat dateert van ongeveer 800 tot 12 jaar voor Christus.

Het onderzoek naar de bodem onder de Hofkapel heeft bijna 2800 jaar aan geschiedenis onthuld en dit was het laatste deel van het onderzoek. Eerder werden in juli en augustus al onderzoeken uitgevoerd tussen de Eerste Kamer en het ministerie van Algemene Zaken, waarbij een leeggeruimde kleine grafkelder werd gevonden. In tegenstelling tot deze vondst was de recent ontdekte grafkelder veel beter bewaard, met nog drie gietijzeren stangen waarop kisten met overledenen werden geplaatst. De bouw van de grafkelder liet ook mooie vierkante openingen zien, waarin de stangen waren geplaatst.

De archeologen vermoeden dat de grafkelder in 1770 of 1879 tijdens een ingrijpende verbouwing van de Hofkapel leeggeruimd is, er is bewijs van slordige behandeling van begravingen uit die tijd. De menselijke botresten die verspreid lagen, worden momenteel onderzocht, gefotografeerd en gedocumenteerd.

Naast de grafkelder werden sporen uit de ijzertijd ontdekt, waaronder  een greppeltje dat onderdeel lijkt te zijn van een grotere greppelstructuur. De exacte functie van deze greppels is nog onbekend, en verdere analyse is nodig om te bepalen of ze dienden als afbakening van landbouwgrond, een moestuin, of mogelijk voor waterafvoer.

De sporen die zijn gevonden onder het gesloopte deel van de Hofkapel zullen over enkele jaren als geheel worden gepresenteerd. Dit zal meer inzicht geven in hoe het gebied rond het Binnenhof eruitzag in de periode vóór Christus.

Bron: Erfgoedstem

Quote

Uitgaan nu.nl

04 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching