Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine/Utrecht, Asielbeleid – Tien jaar Toevlucht; een pleidooi voor een sluitend en menselijk asielbeleid! Op 19 december as. vanaf 20.00 staat Stichting De Toevlucht stil bij haar 10-jarig bestaan. We blikken terug op de afgelopen jaren en denken die avond na over wat we kunnen doen om onze, nu noodzakelijke opvang, over 10 jaar te sluiten.

De Toevlucht Utrecht opende op 19 december 2013 haar deuren en bestaat nu 10 jaar. 10 jaar lang hebben we opvang geboden aan bijna 500 gasten. We startten onder protest, omdat er geen opvang was voor 'gezonde en ongedocumenteerde mannen’ in Utrecht en begonnen met 30 matrassen op de grond. Dankzij de inzet van onze vrijwilligers konden we opvang bieden en werd er iedere nacht gewaakt. Het protest dat we voerden, vond gelukkig gehoor bij de gemeente Utrecht die na de eerste maanden ons werk steeds heeft gesteund. 

Op verzoek van de gemeente startten we met de begeleiding van onze bewoners. Het was verbazingwekkend dat de mannen, die uitgeprocedeerd heten, toch nieuw perspectief vonden. In de afgelopen 10 jaar hebben we gezien dat binnen drie maanden 46% van de mannen die we opvang boden door konden stromen naar vervolgplekken in de tweedelijns opvang. 

Mannen worden weer gekend als mens
Het asielbeleid lijkt soms geen menselijke maat te willen nemen. Er wordt gesproken over de ‘stroom van vluchtelingen’ en de asielprocedures zijn regelmatig onmenselijk lang. Veel redenen voor asiel worden afgewezen omdat mensen niet worden gehoord. Het belangrijkste resultaat dat we behalen in De Toevlucht is dat de mannen weer worden gekend als mens en erkenning krijgen voor hun bestaan. Door de inzet van de vrijwilligers die de opvang grotendeels draaien is er gelijkwaardig contact waarbij het menselijke aspect voorop staat.  

Vrijwilligers maakten de opvang mogelijk
De opvang in Toevlucht is alleen mogelijk geweest dankzij de geweldige inzet van vrijwilligers. 

En wat misschien nog wel belangrijker is dat juist de vrijwilligers zorgen voor een menselijke benadering van onze mannen in de opvang. De vrijwilligers en de gasten spreken elkaar op gelijkwaardig niveau. De één vraagt naar de afspraken met Vluchtelingenwerk en de ander hoe het gaat met de studie. Alhoewel de omstandigheden enorm verschillen, is de ontmoeting er van mens tot mens.

Actualiteit
We merken dat een menselijke behandeling van ongedocumenteerden werkt en hopen dat dit steeds meer in het dna van onze bestuurders post gaat vatten. Stichting De Toevlucht blijft pleiten voor een sluitend en menselijk asielbeleid in onze stad en in ons land! 

Meer info over de Toevlucht kan je vinden op www.toevluchtutrecht.nl.
10 jaar Toevlucht
19 december 2023
Inloop 19.30 uur, start programma 20.00
Adres:Trumanlaan 70 Utrecht
Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Quote

Uitgaan nu.nl

06 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching