Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Landelijke Bomenactie: ook in Haarlemmermeer, Heemstede, Aalsmeer en omgeving - NLMagazine/Haarlemmermmeer - Sinds 2009 is in de Haarlemmermeer de traditie gegroeid dat jaarlijks, Stichting MEERGroen gratis boompjes ter beschikking stelt aan iedereen. In 2009 waren dat er 500, in 2020 al 110.000. Sinds 2020 is dankzij Urgenda en Caring Farmers deze actie uitgebreid naar heel Nederland en inmiddels ook naar België, Duitsland, Engeland en Ierland.

Met de Meerbomen.nu actie worden in heel Nederland honderdduizenden ten dode opgeschreven boompjes van 100 soorten uit bosgebieden gered. Deze worde aan iedereen uitgedeeld die ze ruimte kan geven om groot te worden om de biodiversiteit te stimuleren en vooral om veel CO2 vast leggen: 1 kilo hout legt bijna 2 kg CO2 vast en een boompje van 1 ons kan in 10 jaar uitgroeien naar een boom van 500 kg. Na 3 seizoenen staat de teller al op ruim 1,5 miljoen geredde bomen.

2023
Op 1 november is het nieuwe seizoen weer voortvarend van start gegaan en staan er alweer 150.000 boompjes en struiken te wachten op een plek om groot te kunnen worden. Op 150 plekken in Nederland worden deze boompjes verzameld in zgn. bomenhubs. De grootste bomenhub van Nederland, met nu al 40.000 boompjes, is de Voedseltuin van Park2020 bij het tijdelijke gemeentehuis in Hoofddorp.

Zaterdag 16 december is de eerste van zeker drie landelijk uitdeeldagen. Iedereen mag boompjes aanvragen, maar het liefste delen we ze uit aan mensen die tegels verwijderen om er bomen voor in de plaats te zetten. Beschikbare soorten zijn o.a. vlier, vlinderstruik, kersenboom, bessenstruiken, lariks, beuk, 10 soorten wilgen, veldesdoorn, tamme kastanje: dus voor elk wat wils. Op meerbomen.nu kan de beschikbare voorraad ingezien worden.

Hoe werkt het
Om te voorkomen dat iedereen tegelijk komt, is inschrijving op een tijdslot verplicht. De actie loopt van 10-15 uur in Hoofddorp met tijdsloten van een half uur. Inschrijven kan via de link: https://bomenplanner.meerbomen.nu/events/1639 . Meer informatie over het soortenaanbod op de Hoofddorpse bomenhub en de andere 150 deelnemende bomenhubs elders in Nederland, is beschikbaar na inloggen op meerbomen.nu/ik doe mee. Met de link komt u direct op de plek om een tijdslot te reserveren en een bestelling (orde grootte) te plaatsen. Zonder inschrijving kunnen wij u helaas niet van dienst zijn. Bij aankomst wordt men ontvangen bij een informatietafel en geholpen bij de keuze van boompjes.

Meer informatie
Wat: Gratis Boomuitdeeldag: 40.000 bomen en struiken van 50 soorten
Voorraad: zie meerbomen.nu site
Waar: Voedseltuin Park 2020 tussen Scorpius 171 en tijdelijke gemeentehuis Haarlemmermeer
Wanneer: Zaterdag 16 december: 10-15 uur
Meld je aan: https://bomenplanner.meerbomen.nu/events/1639
Voor andere deelnemende gemeentes in Nederland: Zie meerbomen.nu/ik doe mee
Voor meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-48226490 Franke van der Laan

Stichting MEERGroen
Stichting MEERGroen is één van initiatiefnemers van de meerbomenn.nu actie en streeft naar een grotere betrokkenheid bij allerlei vormen van natuurbeheer en beheert inmiddels 71 projecten op 1.100 ha in de regio. MEERGroen staat open voor het in beheer nemen van meer terreinen in samenwerking met andere organisaties. Voor deze en andere mogelijkheden van ecologisch beheer of natuureducatie zoeken we mensen die eenmalig of structureel mee willen denken en werken.

Quote

Uitgaan nu.nl

11 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching