Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Romy uit Tilburg schrijft boek over overleden zoontje - NLMagazine/Tilburg - Op Wereldlichtjesdag, zondag 10 december 2023, verschijnt het boek Met Zonder Jou. Hierin vertelt Romy van Loon uit Tilburg het verhaal van haar overleden zoontje Xef.

Elk jaar sterven er in ons land ruim duizend kinderen in de leeftijd van 0 tot 20 jaar. Je kind verliezen is de ergste nachtmerrie die je als ouder kunt meemaken. In het boek Met Zonder Jou neemt Romy je mee in de emotionele achtbaan waarin zij plotseling terecht kwam toen haar zoontje Xef overleed. En hoe dit haar leven voor altijd heeft veranderd. 

Epilepsie
"Ik had geen voorkeur, zolang het maar gezond zou zijn", zegt Romy. "Maar Esteban hoopte toch wel stiekem op een jongetje. En ja hoor, het bleek een jongetje te zijn. We konden ons geluk niet op. De weken verstreken en ik genoot enorm van de zwangerschap. In totaal heeft Xef 37 weken in mijn buik gezeten, gelegen, gedraaid, geschopt en geslagen. En toen ineens braken mijn vliezen, midden in de nacht. Even later had ik een gezond kind op de wereld gezet, dacht ik en ik was opgelucht". Maar toen Romy en Esteban twee dagen later naar huis wilden gaan met hun zoontje, kreeg Xef plotseling epileptische aanvallen. Na onderzoek in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht bleek dat er een stukje in Xefs hersentjes verkeerd was aangelegd. 

Hersentumoren
Er volgde een zware hersenoperatie en veel nieuwe onderzoeken, want de epilepsie van Xef verdween niet. Terwijl Romy en Esteban anderhalf jaar in hoop en vrees leefden, probeerden ze om elk goed moment dat Xef had te vieren. Zodat hij zoveel mogelijk leuke dingen kon beleven. In maart 2022 werd hij ineens erg ziek. Na onderzoeken kwamen de artsen erachter dat Xefs beide hersenkamers gevuld waren met vocht. Ze wisten niet wat het was. Zes dagen ziekenhuis en twee hersenoperaties later kwam het slechtste nieuws dat je je maar kan voorstellen. Xef had kanker, zijn hele hoofd zat vol met kleine tumoren die erg snel groeiden. "Vanaf dat moment zijn we niet meer van zijn zijde geweken", zegt Romy. "Er werden twee grote ziekenhuisbedden aan elkaar gemaakt, waar we met z'n drieën in sliepen. Hand in hand, de hele nacht. Familie en vrienden kwamen langs om afscheid te nemen. Elk afscheid brak me opnieuw. Vier dagen later overleed Xef."

Blijvende herinnering
"Het leven zonder Xef fysiek bij ons valt ons zwaar. De leegte is zo voelbaar en de stilte zo oorverdovend", vertelt Romy. "De pijn en het verdriet om je overleden kind zijn niet te omschrijven. Mensen kunnen een voorstelling maken, maar dat is nog niet de helft van onze realiteit. Xef wordt nog steeds genoemd in vele gesprekken en herinneringen. Want Xef hoort er altijd bij. Ons leven lang, totdat we elkaar op een dag terugzien." Romy schreef het boek samen met 15 andere ouders die hun kind zijn verloren. Ze werden begeleid door Stichting Nooit Voorbij, die ouders, broertjes en zusjes van een overleden kind helpt bij het leren leven met het verlies. Onder meer door middel van lotgenotencontact, psychologische ondersteuning en het schrijven van boeken als blijvende herinnering. 

Golf van licht
"Het leven zal nooit meer een 10 worden voor ouders die hun kind zijn verloren", zegt Mirjam Louwen, directeur van de stichting en zelf moeder van een overleden zoontje. "Maar wij gaan wel voor een 8". Op Wereldlichtjesdag, zondag 10 december 2023, steken mensen wereldwijd om 19.00 uur plaatselijke tijd kaarsjes aan. Door de verschillende tijdzones ontstaat er een golf van licht die ouders, broertjes en zusjes van een overleden kind steunt en laat beseffen dat ze niet alleen zijn met hun verdriet.

Quote

Uitgaan nu.nl

28 april 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching