Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

NLMagazine Culinair - Witlof komt uit de plantenfamilie cichorei, die veel bitter gestemde leden kent, zoals andijvie, groenlof en radicchio. Voor zo’n klassieke groente is witlof eigenlijk nog maar kort bekend. In de negentiende eeuw maakte de groente pas zijn entree. Meestal afkomstig uit de streken rond Brussel, vandaar ook ‘Brussels’ lof.

Lof heeft de naam nogal bitter te zijn, maar dat is er de laatste jaren behoorlijk uit gekweekt. Mocht je toch hechten aan dat bittertje, bereid dan de stronkjes mét het hart, dan behoud je wat van die smaak. Groenlof is al bitterder van zichzelf.

Waarschijnlijk probeerden onze moeders vroeger de smaak wat te verhullen voor kritische eters, en zo ontstond de klassiek Hollandse combinatie van lof met ham en kaas. Inmiddels is de Nederlandse keuken op allerlei manieren veranderd, en de lofschotels veranderen mee. Of je hem nu maakt met romige ham- en kaassaus, met blauwe kaas of (vegan)kaasroomsaus en nootjes, wij vonden alle varianten even lekker.

Die nootjes zijn trouwens ook lekker in een lofsalade, met een knaller van een balsamicodressing bijvoorbeeld. ’t Is maar een tip.

Inger Boxsem en Het team van de Crisp weekbox

Quote

e-Matching