Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine/Den Haag, Kunst & Cultuur, Muziek - Op 15 en 17 december speelt het Residentie Orkest in Amare Rimski-Korsakovs Sheherazade, dat de sprookjes uit duizend-en-een-nacht verklankt. In de aanloop naar dit concert kun je op 9, 13 en 14 december sprookjes uit Oekraïne, Iran en Somalië beleven door vertellers uit verschillende Haagse wijken. Een strijkkwartet van het orkest begeleidt de vertellers met de betoverende muziek van Rimski-Korsakovs Sheherazade.

Drie verhalenvertellers
De drie verhalenvertellers uit de Haagse wijken zijn de Oekraïense Oksana Smirnova, de Somalische Mandeeq Warsame en de Iraniër Majid Namdar. De musici van het Residentie Orkest zijn de violisten Pieter van Loenen en Gerard Spronk, altvioliste Judith Wijzenbeek en cellist Gideon den Herder. Bij de voorstellingen in Laak en Zuid-West is er een eenvoudige avondmaaltijd, gemaakt door wijkbewoners, terwijl in de Centrale Bibliotheek thee en zoete hapjes worden geserveerd. Voor dit project werkt het Residentie Orkest samen met Haags Verhaal, Taal aan Zee, Taal in de Bieb en Bibliotheek Den Haag, Buurt-en-kerkhuis Shalom en Vadercentrum Adam.

Het doel van dit project is om wijkbewoners en mensen met diverse achtergronden met elkaar te verbinden door middel van muziek en sprookjes uit verschillende (en soms ook hun eigen) culturen. Het project is onderdeel van Symphony 2030, de maatschappelijke pijler van het Residentie Orkest en komt voort uit de ambitie om relevant en betekenisvol te zijn voor alle inwoners van de stad, uit alle lagen van de samenleving. Symphony 2030 is gekoppeld aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. 

Met projecten als RO in de wijk, Stadsorkest The Residents en op maat gemaakte projecten met maatschappelijke partners wil het Residentie Orkest inwoners van Den Haag inspireren en met elkaar verbinden.  We zetten de kracht van muziek in om ontmoetingen en onderlinge betrokkenheid te stimuleren, om bepaalde thema's te belichten en om bruggen te bouwen.

De voorstellingen
za 9 dec, 14.15 uur in de Centrale Bibliotheek, Spui 68
wo 13 dec, 18.15 uur (inloop v.a. 17.30 uur) in de Shalomkerk, Vrederustlaan 96
do 14 dec, 17.30 uur (inloop v.a. 17.00 uur) in Vadercentrum Adam, Jonckbloetplein 24

Vr 15 dec, 20.15 uur & zo 17 dec, 14.15 uur in Amare:
Betovering voor de kerst met sprookjes uit Duizend-en-een-nacht
In het paleis van de sultan vertelt Sheherazade sprookjes uit duizend-en-een-nacht. Vertellingen die de Russische componist Rimski-Korsakov sfeervol verklankt in zijn betoverende Sheherazade, een symfonische sprookjeswereld. De veelbelovende pianist Paul Wittgenstein verloor in de Eerste Wereldoorlog zijn rechterarm. Vandaar dat Ravel zijn Pianoconcert voor de linkerhand schreef.

Vorig seizoen speelde de fantastische Yeol Eum Son als artist in residence met het Residentie Orkest onder leiding van Anja Bihlmaier Ravels Pianoconcert in G. Net zo enthousiast en gepassioneerd brengen ze nu het Pianoconcert voor de linkerhand. Beide werken verschijnen binnenkort samen op CD. Dit magische, betoverende en gracieuze concert opent met Debussy’s symfonische gedicht Prélude à l’après-midi d’un faune, een hoogtepunt van het muzikaal impressionisme.

Residentie Orkest Den Haag website, Facebook, Instagram, YouTube

Quote

Uitgaan nu.nl

01 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching