Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Door My Nametags - NLMagazine Sociaal, verloren voorwerpen, kinderen blij maken - Volgens een recent sociaal experiment in verschillende Nederlandse steden zou meer dan een derde van de Nederlanders (38%) een verloren teddybeer terugbezorgen aan een kind.

Rotterdam overtreft net het nationale gemiddelde: 4 op 10 inwoners waren zo vriendelijk om contact op te nemen met de eigenaar van de verloren knuffel. Deze zomer werden 140 knuffelberen opzettelijk verloren gelegd in 14 grote Nederlandse steden, telkens op een andere locatie, zoals in een café, in een station of op een bankje in het park. Alle beren hadden een label met een kindernaam én een telefoonnummer. Op die manier kon worden onderzocht in welke steden, op welke plaatsen en door wie de meeste verloren knuffels zouden worden teruggebracht naar de kinderen/eigenaars.  

Van de 14 Nederlandse steden over het hele land waar het experiment werd uitgevoerd, staat Rotterdam op een gedeelde vierde plaats, samen met Eindhoven, Maastricht en Zwolle. In deze steden werden 40% van de beren die waren verloren gelegd ook teruggebracht. Dat resultaat ligt iets boven het nationale gemiddelde (38%). Het zijn de inwoners van Alkmaar die het meest behulpzaam zijn gebleken, met 70% teruggebrachte beren. Lelystad komt op een tweede plaats, met 6 bewoners die op zoek waren naar de rechtmatige eigenaars van de knuffels (60%), gevolgd door Middelburg (50%). De stad waar het minst vaak een verloren teddybeer werd teruggebracht was grootstad Amsterdam (slechts 10%), net zoals in Assen (10%).

 

Uit het onderzoek in opdracht van www.MyNametags.nl, de grootste fabrikant van naamlabels in Nederland, bleek dat liefst 56% van de gevonden beren al binnen de 24 uur na het verlies werden teruggebracht. Voorwerpen die langer dan vier dagen zoek waren, hadden minder dan 9% kans om teruggevonden te worden. 

 Uit dit onderzoek bleek bovendien dat vrouwen het vaakst initiatief namen om een verloren knuffeltje terug te bezorgen. Maar liefst 64% van de initiatiefnemers waren vrouwen, tegenover slechts 36% mannen. De verloren beren in het experiment werden het vaakst teruggebracht door mensen tussen 31 en 40 jaar (41% van de beren werden teruggebracht door eerlijke vinders uit deze leeftijdsgroep). En mensen tussen de 21 en 30 jaar brachten als sterke tweede groep ook 31% van de gevonden beren terug. 

Lars Andersen, algemeen directeur van My Nametags, dat deze onderzoeksopdracht gaf, duidt: "We waren aangenaam verrast door het relatief grote aantal teddyberen dat naar ons werd teruggestuurd. Het onderzoek toont echt aan hoe welwillend en kindvriendelijk Nederlanders kunnen zijn. Veel van de mensen die contact namen om de verloren beren terug te brengen, zeiden dat ze dat deden omdat ze al eens in een gelijkaardige situatie hadden gezeten en een waardevol voorwerp waren kwijtgeraakt. Gelukkig hadden de teddyberen onze naamlabels, zodat het gemakkelijker was om hun eigenaar terug te vinden.” 

Uit het onderzoek in Nederland bleek verder dat teddyberen die in kledingwinkels verloren zijn de meeste kans hebben om met hun eigenaar herenigd te worden: 57% van de teruggebrachte knuffels werd immers in een kledingwinkel gevonden. Treinstations staan hier op de tweede plek van locaties (met 50%), op de voet gevolgd door speeltuinen (43%) en kerken (43%). Opmerkelijk hier is het verschil tussen de resultaten in Nederland en België: in ons buurland werd er namelijk slechts één beer teruggebracht die in een kerk verloren was gelegd. Hebben Nederlandse kerkgangers een groter hart? Voor beide landen geldt wel dat in supermarkten (14%) en ondergrondse parkeergarages (21%) de kans het kleinst is dat gevonden voorwerpen worden teruggebracht. 

Lars Andersen voegt hieraan toe: "Kinderen verliezen gemiddeld 9 voorwerpen per jaar, dat komt neer op meer dan 23 miljoen verloren voorwerpen per jaar in Nederland alleen. Hoewel er vaak niets aan te doen is dat spullen verloren geraken, toont dit experiment wel aan dat je 67% meer kans hebt dat een vriendelijke vinder jouw verloren voorwerp teruggeeft, als je het van een naamlabel voorziet. We bedanken alle barmhartige Samaritanen die hebben deelgenomen aan het onderzoek en moedigen iedereen die een verloren voorwerp vindt met een label erop aan om te proberen de eigenaar te vinden. Je weet nooit hoe belangrijk dat voorwerp voor hen kan zijn". 

Steden waar de meeste teddyberen zijn teruggebracht 

  1. Alkmaar (70%)

  2. Lelystad (60%)

  3. Middelburg (50%)

Steden waar de minste teddyberen zijn teruggebracht:

  1. Amsterdam, Assen (10%)

  2. Utrecht (20%)

  3. Groningen, Den Haag, Leeuwaarden, Nijmegen (30%)

Meer informatie? Neem direct contact op met Marijke Hendricx

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

+32 474040028

Quote

Uitgaan nu.nl

09 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching