16
Mon, Sep

Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine Innovaties/Ontdekkingen – Als gevolg van hun handicap bezoeken visueel gehandicapten over het algemeen sporadisch een museum. “Heel erg jammer natuurlijk”, meent Rico Chan, oprichter en CEO van Beyond Vision International. Hij wil graag hun leven verrijken en heeft daarvoor tactiele manieren voor het omgaan met kunst bedacht. Hierdoor kunnen de visueel gehandicapten verrijkte vormen van kunst ervaren.

Rico Chan, afkomstig uit Hong Kong, nam eind oktober deel aan de Dutch Design Week in Eindhoven. Hij presenteerde hier het Tactile Color System (TCS). Dit is een baanbrekende uitvinding om de kleurpercepties van visueel gehandicapten te stimuleren. Dit systeem werd eind 2019 door Rico gelanceerd en werd toen goed ontvangen.

“Het Tactile Color System stelt visueel gehandicapten in staat om kleuren te ervaren via de tastzin en het gehoor. Mijn doel is om kleuren naar de wereld van blindheid te brengen en begrip en verbinding met de visuele wereld te bevorderen”, zei Rico in Eindhoven.

Hij werkt intussen samen met verschillende musea in Hongkong, waar visueel gehandicapten via onder meer de tastzin en het gehoor van kunst kunnen genieten. “Voor mij is toegankelijkheid de sleutel tot inclusie”, meent hij.

De verbetering van de levenskwaliteit van visueel gehandicapten te verbeteren is al jaren het streven van Rico. “Ruim tien jaar geleden kreeg ik de kans om enige tijd aan de TU Delft te studeren. Ik was toen al met ideeën hiervoor bezig. Een paar jaar geleden werkte ik in Hong Kong aan mijn PhD-onderzoek en toen had ik dit ook als onderwerp. Ik ben hier dus gepassioneerd over.”

Rico en zijn team hebben ook het Tactile-Audio Interaction System (TAIS) uitgevonden, een multisensorisch interactief platform voor visueel gehandicapten om kunst te ervaren door de synchronisatie van aanraking en geluid, om een ​​groter mentaal beeld op te bouwen. Het Tactile Visual Vocabulary System (TVVS), een andere uitvinding van het team, werd ook met succes gelanceerd op de Blindenschool in Hongkong. Dit is een ondersteunend educatief leersysteem. Tactiele materialen helpen visueel gehandicapte leerlingen barrières te overwinnen bij het leren van visuele informatie uit schoolboeken en uit de leefomgeving.

Rico nam op de Dutch Design Week in Eindhoven met zijn studie deel aan Design Exchange programme (dX) van het Hong Kong Design Centre. Het project van de Hongkongse ontwerpers was getiteld ((Capsule)).

Quote

Uitgaan nu.nl

16 september 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching