Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine/Amsterdam Feesten, evenementen - Over precies 1 jaar start Amsterdam 750, een jubileumjaar vol activiteiten. Op 27 oktober 2024 beginnen we met een groot openingsconcert in de Ziggo Dome.

Daarna zijn er 12 maanden lang in de hele stad meer dan 200 activiteiten: musicals, tentoonstellingen, sportevenementen, buurtactiviteiten, verhalen- en fotografieprojecten, activiteiten voor kinderen en nog veel meer. Op 27 oktober 2025, de 750e verjaardag van Amsterdam, sluiten we het jubileumjaar af met een groots evenement. Halverwege 2024 hoort u daar meer over.

Burgemeester Halsema: "Amsterdam 750 is meer dan een feestje. En juist nu de saamhorigheid in onze stad de afgelopen weken op de proef wordt gesteld door de situatie in Israël en Gaza, vind ik het mooi en hoopvol om te zien hoe al die verschillende verenigingen, stichtingen, bedrijven, buurten en individuele Amsterdammers zich verenigen om bij te dragen aan het jubileumjaar, om samen te vieren wat ons bindt: de liefde voor onze eigenzinnige stad."

Openingsconcert Ziggo Dome
We trappen het jubileumjaar Amsterdam 750 af met een openingsconcert in de Ziggo Dome. Het concert is een eerbetoon aan het Amsterdam van toen en nu. Het Metropole Orkest, ISH Dance Collective, Zo! Gospel Choir en Live in Concert nemen bezoekers mee op een reis door de tijd. Er is van alles te zien en te beluisteren: nieuwe muziek en bekende hits van smartlap tot dance, opkomend talent en gevestigde artiesten, hiphop dans en urban sports, klassiek ballet en spoken word.

15.000 kaartjes
Er zijn in totaal 15.000 kaartjes, de kaartverkoop start eind februari. Amsterdam reserveert een kwart van de kaartjes voor Amsterdammers die zich op een bijzondere manier inzetten voor de stad of zich geen kaartje kunnen veroorloven.

Een greep uit het culturele aanbod
Een jaar lang is er van alles te doen in de stad. Zo brengt het Amsterdam Museum een ode aan Amsterdamse vrouwen met een tentoonstelling die de geschiedenis van de stad door de ogen van vrouwen laat zien. Ook het Van Gogh Museum zet vrouwen centraal met Ik ben Jo!, een tentoonstelling rondom de vrouw van Theo van Gogh, de broer van Vincent van Gogh. Het Stadsarchief opent op 27 oktober 2024 een grote tentoonstelling over de geboorte van Amsterdam in de middeleeuwen.

Muziek!
Natuurlijk is er ook veel muziek tijdens het jubileumjaar. We brengen maar liefst 2 Amsterdamse musicals op de planken. De Koning van Amsterdam van Bos Theaterproducties vertelt het verhaal van de roemruchte Amsterdamse ondernemer Maup Caransa. De musical Onze Jordaan brengt een muzikaal verhaal vol nostalgie met het repertoire van Johnny Jordaan, Tante Leen en Willy Alberti.

ToekomstTiendaagse
In juni 2025 staat de stad tien dagen in het teken van de toekomst van Amsterdam. Wat is de invloed van technologie en hoe gaan we om met de uitdagingen van de 21ste eeuw? Die vragen staan centraal tijdens de ToekomstTiendaagse. We zetten het programma samen met scholen, universiteiten, musea, debatcentra en het bedrijfsleven op.

Sport, dans en nachtcultuur
Amsterdam 750 is niet alleen kijken luisteren, maar ook doen en beleven. Ook van deze activiteiten kunnen we er al een paar noemen:

  • Het ‘allergrootste straatvoetbaltoernooi van Amsterdam’ voor jonge Amsterdammers tussen 10 en 15 jaar, georganiseerd met hulp van de Johan Cruijff Foundation.
  • Jubileumeditie van de Amsterdam Marathon, die in oktober 2025 50 jaar bestaat.
  • Jubileumeditie SAIL Amsterdam 2025, van 20 tot en met 24 augustus 2025.
  • ‘Heel Amsterdam danst', georganiseerd door de Nationale Opera & Ballet.
  • Een speciaal nachtprogramma over nachtcultuur op initiatief van nachtclubs Garage Noord, Kanaal 40 en RadioRadio.
  • De Grote Amsterdam Quiz. Deze werd de afgelopen weken op 90 locaties gespeeld en komt ook volgend jaar weer terug.

Tientallen kleinere initiatieven
Naast de grotere activiteiten vinden er tientallen kleinere initiatieven van stichtingen, verenigingen en particuliere Amsterdammers plaats.  Onder meer een XXXL speelgoedruilbeurs,  dansen met de oudste bewoners van de stad in het Danspaleis, theatertour ‘Weesp wijkt uit’, het wijkfestival ‘Slotervaart maken we samen’, een oral history project met 80-jarige Amsterdammers en een kijk-en luisteravontuur georganiseerd door Jeugdland.

Subsidie kleine evenementen
Tot en met september 2024 kunnen Amsterdammers nog subsidie voor hun initiatieven aanvragen bij de Stichting Amsterdam 750. De stichting organiseert hiervoor informatiebijeenkomsten en aanvraagrondes. Meer informatie vindt u op: kadovoordestad.nl.

‘750-slinger’
Bij een verjaardag horen slingers. De slinger die we voor Amsterdam 750 hebben laten ontwerpen staat voor een diverse stad, voor verbinding en natuurlijk voor feest. Deze slinger zal overal in de stad op vlaggen en banieren te zien zijn. Iedereen mag het ontwerp gebruiken voor een feestelijke aankleding in het Jubileumjaar. Ook ondernemers kunnen er mee aan slag om hun producten te versieren. Voorwaarde is dat een deel van de opbrengst wordt gedoneerd aan een Amsterdams goed doel. Vanaf januari kunt u online een toolkit vinden via amsterdam750.nl.

Quote

Uitgaan nu.nl

07 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching