Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine/Eindhoven - NLP- & mBIT-coach Anouk Welters helpt mensen die vinden dat hun huidige carrière niet meer goed bij hen past. Alleen weten ze niet wat ze wel willen. De Eindhovense geeft hen hun passie en daarmee de regie over hun leven terug.

Je bent NLP- & mBIT-coach. Waar staat mBit voor?
“mBit staat voor Multiple Brain Integration Techniques. Het gaat er vanuit dat je drie verschillende intelligenties hebt: hoofd, hart, en buik. In je hart zit ook een brein, net als in je buik. Heel veel mensen leven vanuit het hoofd. Die twee andere breinen worden daarbij niet altijd goed ingezet. Met mBit leer je om die meer samen te laten werken, zodat je wijzere keuzes kunt maken.”

Wat kan het brein in je buik beter dan je hoofd?
“Je hoofd kan goed nadenken. Maar je hart kan mensen verbinden. Daar zit je passie. In je buik voel je of je iets engs of spannend vindt. Daar kun je ook kracht vinden. Op verschillende plekken in je lijf zitten dus verschillende dingen. Bij een coachsessie gaan we met onze aandacht naar die plekken toe.”

Combineer je mBit en NLP bij je coaching?
“Ik combineer dit inderdaad. Soms begin ik met een oefening van de ene methodiek en ga dan verder met de ander. Het kan heel goed samengaan. Sinds een aantal jaren ben ik me aan het verdiepen in systemisch werk. Daar combineer ik het ook mee. Het afgelopen jaar heb ik hier een opleiding in gevolgd.”

Wat is systemisch werk?
“Dit gaat er vanuit dat veel van onze (onbewuste) overtuigingen, patronen en gedragingen hun oorsprong vinden in de systemen waarin we zijn opgegroeid, waarin we leven en werken. Systemisch werken is een manier om inzicht te krijgen in je plek in een systeem. Je kunt het vergelijken met het werken met de bekende Familie Opstellingen. Maar je hoeft bij systemisch werk geen familie op te stellen. Je kunt ook een andere groep opstellen, zoals medewerkers in een bedrijf.”

Op welke doelgroep richt je je met jouw praktijk?
“Ik richt me op mensen die vinden dat hun huidige carrière niet meer goed bij hen past. Alleen weten ze niet wat ze wel willen. Het zijn mensen die al wat langer werken en 40 of 50 jaar zijn. Ze denken: ik word hier helemaal niet meer blij van, maar ik weet niet precies wat ik nu wel wil. Ze krijgen geen energie meer van hun baan en dan gaan er op een gegeven moment ook in hun gezin dingen niet meer zo goed lopen. Ze hebben geen drive meer in hun werk en worden daardoor thuis ook wat chagrijniger. Ik help hen via mijn praktijk hun passie te herontdekken.”

Voor je coachingspraktijk was je leraar
“Dat klopt. Ik heb heel lang op het hbo lesgegeven. Ik heb vier jaar geleden hiervan afscheid genomen, omdat ik hieruit geen energie meer kon halen. Ik wilde graag werken met een andere doelgroep.”

Hoe bevalt het om nu coach te zijn?
“Dat bevalt heel goed. Ik vind het superleuk om te doen. Ik krijg hier heel veel energie van. Ik vind het mooi om te zien hoe mensen na een aantal sessies vooruitgang boeken. Ik vind het prachtig om met hun avontuur mee te gaan. Heel gaaf om te zien.”

Je bent nu aangesloten bij het Passie Profiel
“Klopt. Ik heb me ongeveer een jaar geleden hierbij aangesloten. Ik heb eerder voor Bas Smeets, de oprichter hiervan, als freelance coach gewerkt. Dat was bij een ander, vergelijkbaar traject. Bij het Passie Profiel ga je echt kijken naar wie jezelf bent. Wat je belangrijk vindt. Van daaruit ga je kijken naar wat bij je past. Je leert ontdekken hoe jouw ideale leven eruitziet en daar concrete acties op te ondernemen. Het Passie Profiel is veel meer dan een loopbaantraject.”

Quote

Uitgaan nu.nl

17 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching