Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine/Den Haag Kunst & Cultuur - Dit najaar ondergaat Beelden aan Zee een ware transformatie. Vanaf 10 november toont beeldhouwer Tom Claassen (1964) zijn aaibare sculpturen in de Grote Zaal. Winnaar van het Stokroos Sculptuur Stipendium, Narges Mohammadi (1993) presenteert haar nieuwe site specific werk in het Kabinet en tevens vindt de kick-off plaats van het project ‘Zitten, Zat, Gezeten, Nu ga ik Zwemmen!’ van Tirzo Martha (1965) in Studio aan Zee.

Tom Claassen
Bijna iedereen kent zijn werk, misschien zonder zijn naam te kennen. Zijn monumentale en bijna stripachtige beelden, veelal dieren, die Claassen reduceert tot hun essentiële archetypische kenmerken, staan verspreid door Nederland en ver daarbuiten. Zo plaatste hij op een Haarlems dak een stel dikke mussen van bijna een meter doorsnee, pronkt er een twaalf meter hoge gouden valk op een vangrail bij het vliegveld van Doha (Qatar).

Staat er langs de A6 bij Almere een kudde reusachtige olifanten en houdt in een inham van een kade op het Amsterdamse IJburg zich een nijlpaard schuil in het water van een sluis. Net als al die andere beesten is dit nijlpaard zwaar, lomp en verterend tegelijk. Je zou bijna denken dat Claassen Nederlands grootste dierenvriend is. Toch is Claassen niet persé geïnteresseerd in dieren of in een hun zo nauwkeurige mogelijke weergave, hij heeft vooral belangstelling voor beeldhouwkundige principes zoals volume en ruimte, perspectief en zwaartekracht, lijnen en vlakken. Voor hem zijn dieren een vehikel, een excuus bijna om deze abstracte begrippen zodanig gestalte te geven zodat de buitenwereld ze alsnog omarmt.

De tentoonstelling in museum Beelden aan Zee toont naast zijn vele dierfiguren ook veel nieuw werk zoals een immens grote Gulliver figuur gemaakt van felblauwe drijflichamen die in de scheepvaart worden gebruikt. De grote reus splijt de grote zaal van het museum in tweeën.
Uitkijkend over zee waken grote palletmannen over de dieren en het museum. Claassen refereert hiermee ook naar de bekende vreugdevuren op Scheveningen.

Narges Mohammadi
Kunstenaar, curator en DJ Narges Mohammadi (1993) toont dit najaar in het museum haar nieuwste site specific werk. Haar immense installatie in het Kabinet verbeeldt haar reis als vluchteling over zee. Mohammadi studeerde Moderne- en Hedendaagse Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht en voltooide haar BA Beeldende Kunst aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten Den Haag. In 2021 won zij het Stokroos Sculptuur Stipendium. Haar artistieke praktijk komt voort uit een positie van in-betweenness – een zogenaamde tussenruimte ingebed in culturele geschiedenissen. Ze maakt installaties en sculpturen die lang verloren gegane herinneringen en tradities belichamen.

Tirzo Martha
Tirzo Martha komt terug naar museum Beelden aan Zee! Na zijn grote solotentoonstelling No Excuses! in 2017-2018 zal hij dit najaar in het kader van het educatieve project Studio aan Zee werken aan twee sculpturen. Net zoals bij al zijn projecten zal Martha ook dit keer samenwerken met diverse groepen mensen uit de samenleving. Hun verschillende achtergronden en kijk op kunst resulteert logischerwijs in originele installaties waarin gebruik gemaakt wordt van allerlei materialen en reeds bestaande voorwerpen. Het werk ontstaat in samenspraak met zijn team gedurende het maakproces.

Met zijn installaties en sculpturen brengt Tirzo Martha (1965) zowel in het maakproces als in de verbeelding uiteenlopende gemeenschappen en culturen samen. Sociale betrokkenheid vormt zijn belangrijkste drijfveer om kunst te maken.

Afgelopen tijd was Tirzo Martha veelvuldig in het nieuws omdat hij voor de renovatie van het Binnenhof in Den Haag de eerste ‘Kunstparade’ voor zijn rekening mocht nemen waarin hij de betekenis van het begrip ‘zetel’ omzette in een groots collectief kunstwerk. Het project bij Beelden aan Zee borduurt hier op voort.
De sculpturen zullen na afloop van het traject nog enkele maanden in Beelden aan Zee te zien zijn.

Tom Claassen 10 november  t/m 1 april 2024
Narges Mohammadi 10 november t/m 28 januari 2024
Tirzo Martha in Studio aan Zee 10 november t/m 25 februari 2024

Quote

Uitgaan nu.nl

04 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching