Door Franke van der Laan - FLORAFAUNA Haarlemmermeer - NLMagazine Hoofddorp Natuur & Milieu - De meeste mensen kennen maar 50 tot 100 insecten maar er leven in Nederland meer dan 20.000 soorten.
Een deel van de verklaring daarvan is dat heel veel insecten een verborgen levenswijze hebben. Eén van die vormen van een verborgen levenswijze is dat veel soorten hun heil gezocht hebben in miniaturisatie. Ze zijn extreem klein. Het beste voorbeeld daarvan zijn de bladmineerders.
Bladmineerders zijn de larven van micromotjes, vliegjes en kevertjes die zo klein zijn dat ze tussen de boven- en onderkant van een blad kunnen leven. Bijna voor elke plantensoort zijn er één of meer soorten. Omdat er meer dan 2.000 planten- en boomsoorten zijn, zijn er misschien wel 3.000 soorten bladmineerders. Elke soort bladmineerder heeft een zeer specifieke voorkeur voor een waardplant en maakt ook gangentjes die kenmerkend zijn voor die soort. Ze zijn dus vrij makkelijk te determineren.
Bijzonder
De meeste soorten zijn zo klein en onopvallend dat ze geen Nederlandse naam hebben maar alleen een wetenschappelijke Latijnse naam. Maar ze worden meestal gekarakteriseerd door de soort plant waarop ze zitten en de vorm van de gang (foto klismineermot). Deze soort in de klis maakt lange witte kronkelige gangen. Andere soorten maken gele of bruine gangen en weer andere vreten geen gangen maar 1 cm2 of grotere vlekken leeg.
De naam mineerder betekent mijnwerker. Ze vreten net als mijnwerkers in de aarde een gang uit om aan hun gading te komen. Zie de foto van een blad van de Grote Klis die vol zit met vele gangenstelsels van larfjes. De eitjes van die micromotjes worden op het blad gelegd. Het larfje vreet zich in het blad naar binnen. Naarmate hij meer eet wordt hij groter en wordt de gang ook breder. Als hij genoeg gegeten heeft, verpopt hij aan het einde van zijn gang en vreet zich weer naar buiten om zich als volwassen insect(je) te wijden aan de voortplanting. Het is leuk om op een wandeling eens te kijken hoeveel soorten bladmineerders je kunt vinden. Ze zitten overal!
Waar
De Klismineermot is zeer algemeen in Nederland en West-Europa. Je vindt hem overal waar de grote klis groeit.
Meldingen van bijzondere dieren en planten kunt u doorgeven aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Alle columns vanaf april 2006 vindt u op www.stichtingmeergroen.nl