Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine Kunst & Cultuur, klassieke muziek - Tijdens concerten in het Haagse Amare, het Amsterdamse Concertgebouw en het Utrechtse TivoliVredenburg speelt het Residentie Orkest in november meesterwerken van Rachmaninov, Mendelssohn, Tsjaikovski, Prokofjev, Schubert, Dutilleux en Schumann.

De dirigenten zijn Ruth Reinhardt, Michal Nesterowicz en chef-dirigent Anja Bihlmaier; de solisten zijn Denis Kozhukhin, Bomsori Kim en Jean-Guihen Queyras. De maand begint met een zoektocht naar schoonheid en wordt afgesloten met een onvervalst, vrolijk Sinterklaasconcert.

vr 3 nov, 20.30 uur, Amare & zo 5 nov, 11.00 uur, Concertgebouw: RACHMANINOV & MENDELSSOHN
Superster Denis Kozhukhin – winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd en driemaal te horen in de serie Meesterpianisten – in een levendige, gevoelige vertolking van Rachmaninovs Rapsodie op een thema van Paganini. In combinatie met Mendelssohns zonnige Vierde ‘Italiaanse’ symfonie beloven dit in Den Haag en Amsterdam energieke concerten onder leiding van Ruth Reinhardt.

Het concert in Amare is onderdeel van de serie RO NOW, waarbij je op ongedwongen wijze de klassieke meesters op een nieuwe manier leert kennen. Deze avond gaan we samen op zoek naar de essentie van schoonheid. Mendelssohn en Rachmaninov lieten zich in hun zoektocht naar het mooiste inspireren door wat zij als schoonheid zagen. In hun geval de rijke cultuur en muziek en het prachtige landschap van Italië. Drie gasten – hoogleraar filosofie Monique Roelofs, cosmetisch specialist Robert Schoemacher en Suzanne Swarts, directeur museum Voorlinden – laten tijdens een ‘Beauty Talk’ hun licht schijnen over dit mysterie fenomeen.

vr 10 nov, 20.25 uur, Amare & za 11 nov, 20.15 uur, Concertgebouw: TSJAIKOVSKI & PROKOFJEV
Groots en meeslepend, duizelingwekkend uitbundig, triomfantelijk, gloedvol, warmbloedig. Dat geldt allemaal voor zowel het iconische Vioolconcert van Tsjaikovski als voor de enorme klankwereld van Prokofjevs Vijfde symfonie. Het worden dan ook gepassioneerde concerten in Den Haag en Amsterdam. Bomsori Kim, een van de boeiendste violisten van dit moment, en gastdirigent Michal Nesterowicz laaien het vuur hoog op.

vr 17 nov, 20.15 uur, Amare & zo 19 nov, 14.15 uur, TivoliVredenburg: BIHLMAIER MEETS QUEYRAS
Soms ben je trots als je iemand tot je vrienden mag rekenen. Cellist Jean-Guihen Queyras is zo’n echte vriend. De vriendschap met het Residentie Orkest ontstond tijdens de Cello Biënnale en versterkte toen hij aantrad bij een van de eerste concerten in Amare. Nu is het tijd voor een kennismaking van de grootmeester met chef-dirigent Anja Bihlmaier. Twee grote namen van dezelfde generatie vinden elkaar in een van de mooiste celloconcerten: het Celloconcert van Henri Dutilleux.

Zo 26 nov, 11.00 & 13.00 uur, Amare: VIER FEEST MET SINTERKLAAS
Het Residentie Orkest olv Joost Geevers en de acteurs Mark Haayema, Marike Folles en Rianne Haayema brengen je met een vrolijk Sinterklaasconcert helemaal in de stemming voor pakjesavond. Met de leukste Sinterklaasliedjes, verhalen en gedichten. Voor jong en oud, voor lief en stout. Modern en klassiek, kortom uniek. En natuurlijk mag je meezingen!

Zie jij de maan al door de bomen in het blote bomenwoud?
Och wie rijdt daar op z’n paardje meer dan honderd jaren oud…
’t Is een man met een mijter op een sprookjeswit paard.
Hij draagt een rood velouren mantel en een meterslange baard.

Foto’s boven: Denis Kozhukhin, Bomsori Kim en Jean-Guihen Queyras

Quote

Uitgaan nu.nl

19 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching