Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine/Amsterdam Verkeer & Vervoer – Amsterdam gaat de maximum snelheid op diverse wegen in de stad aanpakken. Met ingang van 8 december a.s. wordt die snelheid teruggebracht naar 30 kilometer per uur. Dat zal voor iedereen wel even wennen worden.

Alle voorbereidingen worden nu al getroffen; immers, de wegbelijning wordt anders en er moeten maar liefst zo’n 4400 borden worden geplaatst. En tja, daar is men wel even mee bezig, vandaar dat de snelheid pas op 8 december ingaat.

8 december hier 30km/u’.
Nu al is de stad bezig met het plaatsen van de eerste borden op de toekomstige 30-kilometerwegen, waar nu nog 50 km mag worden gereden. Op de borden zit tijdelijk een sticker met de boodschap ‘8 december hier 30km/u’. De sticker wordt in de nacht van donderdag 7 december op vrijdag 8 december verwijderd. Op deze wegen geldt dan een nieuwe maximumsnelheid.

Veiliger en stiller
Door wat langzamer te rijden, draagt u eraan bij dat iedereen zich veilig en onbezorgd kan verplaatsen in onze stad. U heeft als bestuurder namelijk een breder blikveld en kunt sneller reageren bij onverwachte situaties. Bij 30 kilometer per uur is de remweg 2 keer zo kort (13 meter) als bij 50 kilometer per uur (27 meter). Bij een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur verwachten we daarom 20 tot 30 procent minder ernstige ongelukken. De kans dat een voetganger een ongeluk overleeft bij deze snelheid, is 95 procent. Daarnaast denken we dat het lawaai van het verkeer zal halveren. De stad wordt stiller, en het buiten zijn prettiger.

Extra lijnen 50-kilometerwegen
In de komende weken brengen we op de wegen die 50 kilometer per uur blijven extra belijning aan. Dit doen we om het verschil tussen een weg waar u straks 30 moet rijden en wegen die 50 kilometer per uur blijven duidelijk te maken. Het aanbrengen van de lijnen duurt ongeveer 15 minuten per locatie. De werkzaamheden geven weinig verkeershinder, maar het kan zijn dat u even moet wachten of moet omrijden.

Persrichels
Om het openbaar vervoer zo goed mogelijk door te laten rijden, leggen we op sommige plekken aparte OV-banen aan. Hier mag het openbaar vervoer 50 kilometer per uur blijven rijden. Het verkeer op de naastgelegen rijbaan mag maximaal 30 rijden. We plaatsen op deze locaties persrichels. Dit zijn banden die de OV-baan scheiden van de rijbaan. De buurt wordt geïnformeerd over de werkzaamheden en de mogelijke gevolgen voor het verkeer.

Waar rijdt u straks 30 kilometer per uur?
Vanaf 8 december rijden we op 80 procent van de wegen in Amsterdam maximaal 30 kilometer per uur. Hoe hard u waar mag rijden, staat bij elke straat duidelijk aangegeven met de bekende verkeersborden. Wilt u weten waar u maximaal 30 moet rijden vanaf 8 december? Kijk op amsterdam.nl/30km voor meer informatie en de kaart.

Quote

Uitgaan nu.nl

02 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching