Door Franke van der Laan - NLMagazine/Hoofddorp Natuur & Milieu - Een van de meest algemene en beeldbepalende bomen in de Haarlemmermeer is de populier. Er zijn verschillende soorten populieren. De meest inheemse en oorspronkelijke soort is de Zwarte populier. Deze was massaal op de Geniedijk aangeplant na de oorlog. De meeste hiervan zijn inmiddels helaas gekapt. De Zwarte populier is herkenbaar aan de vrij horizontale hoek waarin de takken groeien.
Ook langs de rondweg noord van Hoofddorp staan zwarte populieren. Een zuilvorm van de zwarte populier is de Italiaanse populier. Na 1980 zijn vooral Canadese populieren aangeplant. De Canadese populier is een kruising tussen de Zwarte populier en de Amerikaanse populier. De Canadese populier groeit sneller en wordt ruim 30 m hoog. Deze soort is herkenbaar aan het feit dat zijn takken vrij steil omhoog groeien.
Bijzonder
Canadese populieren zijn tweehuizig. D.w.z. er zijn mannelijke en vrouwelijke exemplaren. De mannelijke exemplaren maken rode katjes voordat het blad verschijnt. Deze katjes vallen af nadat ze hun stuifmeel hebben afgegeven. De vrouwelijke katjes blijven aan de boom en produceren in mei of juni zaad met een overmaat aan pluis waarmee ze op de wind meewaaien. Het meeste pluis bevat geen zaad. In Amerika worden populieren daarom cotton trees genoemd. De hele straat kan vol liggen met dat pluis. Sommige mensen zijn daar allergisch voor.
Deze populieren groeien heel hard soms tot wel 4 m per jaar. Het hout wordt gebruikt voor het maken van klompen of lucifers. De populier is net als de wilg een soort van uiterwaarden. Door de soms woeste stroming daar worden deze bomen vaak ontworteld en mede daarom hebben ze de eigenschap ontwikkeld dat hun takken makkelijk wortelen. Zo kun je wilgen en populieren snel vermenigvuldigen door 3 m lange takken (slieten) 40 cm diep in vochtige grond te zetten.
Waar
Bijna alle bomen langs de hoofdvaart (foto) en langs veel polderwegen zijn Canadese populieren. In de meest woonkernen staan monumentale exemplaren met een omvang van 4 m of meer. Een paar mooie bomen staan langs het Wilsonfietspad om de Geniedijk.
Meer informatie
Meldingen van bijzondere dieren en planten kunt u doorgeven aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Alle columns vanaf april 2006 vindt u op www.stichtingmeergroen.nl