Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Van prehistorische buideltasjes tot moderne blikjes - NLMagazine/Groningen Evenementen VIDEO - Op 1 oktober start het grootste historische evenement van Nederland: de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren talloze activiteiten rondom het jaarthema 'Eureka!'.

Naast rondleidingen, lezingen en tentoonstellingen zijn er ook theatervoorstellingen en kinderprogramma's: met ruim 550 activiteiten is er voor iedereen wat te doen, in iedere provincie. Een greep uit het programma in Groningen.

Oermaterialen
Tweeduizend jaar geleden waren er nog geen kledingwinkels of juweliers. Mensen moesten daarom alles zelf maken. Hoe ze dat deden? Tijdens deze workshop ga je aan de slag met oermaterialen en technieken. Maak een leren buidel, weef een polsbandje of versier een kettinghanger. Voor kinderen van 8 tot 12 jaar.  
Ezinge, Museum Wierdenland, 26 oktober 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/29033/buidel-polsband-en-ketting-maken-met-oermaterialen-en-technieken.

Prefab Schans
Wie denkt dat prefab bouwen uit onze tijd is, heeft het mis! Al eind zestiende eeuw gebruikte graaf Willem Lodewijk van Nassau-Dillenburg deze techniek bij de aanleg van de Oudeschans. Hierdoor wist hij binnen vier dagen Groningen van de Spaanse overheersing te bevrijden. Oude kaarten, lokaal gevonden wapentuig en gebruiksvoorwerpen en een videopresentatie vertellen over het ontstaan en de functie van de schans.
Oudeschans, Vestingmuseum Oudeschans, 1 t/m 31 oktober 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/28278/strategisch-vernuft-in-de-16e-eeuw

Pubquiz
Ben jij een echte mastermind? Kom dan naar de Grote Groninger Science Pubquiz in het Universiteitsmuseum Groningen. Bomvol vragen én verrassende opdrachten over wetenschapsgeschiedenis, actuele feitjes over onderzoek, Groningen en natuurlijk muziek. 
Groningen, Universiteitsmuseum Groningen, 12 oktober 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/29199/the-big-groninger-science-pubquiz-nl-en

Duurzaam blik
Het blik als verpakkingsmiddel was ruim tweehonderd jaar geleden een prachtige uitvinding. Het werd een veelgebruikte reclamedrager, een aanwinst in interieurs én het was duurzaam. Tegenwoordig wordt er af en toe nog een mooi verpakkingsblik geïntroduceerd. Maar zou je blik niet veel vaker kunnen inzetten in de strijd tegen de plastic soep? Ontdek het in deze expositie.  
Uithuizermeeden, Het Behouden Blik, 5 t/m 26 oktober
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/28915/alle-ogen-zijn-gericht-op-blik

Pionier
Veruit de bekendste Nederlandse archeoloog in de twintigste eeuw was Albert Egges van Giffen. Met zijn kwadrantmethode en onderzoek naar oude stadskernen was hij een pionier binnen de archeologie. Tijdens deze lezing neemt oud-conservator Egge Knol je mee in het baanbrekende werk van Van Giffen. Naderhand kun je vondsten, kaarten en foto's van Van Giffens opgravingen bekijken in het museum. 
Ezinge, Museum Wierdenland, 7 oktober  
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/28992/lezing-door-egge-knol-albert-egges-van-giffen-de-vernieuwende

Taalsafari
Wandel mee door Groningen op zoek naar de herkomst van spreekwoorden en gezegden. Waar komt bijvoorbeeld de uitdrukking ‘Oost-Indisch doof zijn’ vandaan en wat heeft dat met het Sichtermanhuis in Groningen te maken? Historicus Girbe Buist legt het je uit!  
Groningen, Buistbelevingsprojecten, 22 oktober
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/28617/eureka-taalsafari-groningen

Storytrail
Met verhalenverteller Johannes dwaal je door geschiedenis van Groningen. Je maakt kennis met beurtschippers en zakkendragers, gaat op avontuur met de gevreesde bisschop Bommen Berend en ontmoet Aletta Jacobs, de eerste vrouw die in Groningen kwam studeren.
Groningen, Theatergezelschap Stadsavonturen, 29 oktober
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/27578/storytrail-theaterwandeling-groningen-beleef-de-stadsgeschiedenis

Heksen van de Ruiten Aa
Tussen 1587 en 1597 vonden drie heksenprocessen in de streek Westerwolde plaats waarbij 23 mensen om het leven kwamen. Wat was de reden hiervoor, wie waren erbij betrokken en welke rol speelde het Klooster in Ter Apel? Tijdens de themarondleiding ‘ontmoet’ je de veroordeelde mannen en vrouwen die op de Giezelbaarg (Geselberg) terecht stonden.
Ter Apel, Museum Klooster Ter Apel, 1 t/m 31 oktober 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/29269/themarondleiding-heksenvervolging-westerwolde

Doveninstituut
Tijdens de Verlichting buigen wetenschappers zich over filosofische vragen als ‘Wat is taal?’ en ‘Wat is denken?’. Dove mensen, die niet kunnen horen en spreken, vormden interessant studiemateriaal bij deze vragen. Kunnen mensen die niet spreken wel denken? Een lezing over wat Henri Daniel Guyot inspireerde om het eerste doveninstituut van Nederland op te richten.
Groningen, Groninger Archieven en Museum aan de A, 15 oktober 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/29736/guyot-doveninstituut-het-%E2%80%98ontstommen%E2%80%99-van-doven

Complete agenda
Zie www.maandvandegeschiedenis.nl/agenda
Selecteer op Groningen voor het hele complete aanbod in deze provincie. 

Over de organisatie
Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2023 voor de twaalfde maal de Maand van de Geschiedenis, die haar twintigste editie beleeft. Het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn investeerders van de Maand van de Geschiedenis. Om het evenement tot een succes te maken werkt het Nederlands Openluchtmuseum samen met verschillende partnerorganisaties. De Libris Geschiedenis Prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.

Quote

Uitgaan nu.nl

23 januari 2025

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching