Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Van kasteel tot doorzonwoning - NLMagazine Gelderland Evenementen VIDEO - Op 1 oktober start het grootste historische evenement van Nederland: de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren talloze activiteiten rondom het jaarthema 'Eureka!'.

Naast rondleidingen, lezingen en tentoonstellingen zijn er ook theatervoorstellingen en kinderprogramma's: met ruim 550 activiteiten is er voor iedereen wat te doen, in iedere provincie. Een greep uit het programma in Gelderland.

Stadsquiz
Wat weet je van momenten waarop Arnhemmers 'Eureka' riepen? Waarop in Arnhem nieuwe, onverwachte, spannende dingen werden uitgevonden, bedacht of gedaan? Schrijf je dan in of kom langs om mee te spelen in de Grote Arnhemse Eureka Momenten Quiz.
Arnhem, Prodesse Conamur, Erfgoedcentrum Rozet en Dag van de Arnhemse Geschiedenis, 7 en 8 oktober https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/27686/de-grote-arnhemse-eureka-momenten-quiz

Eureka in de landbouw
Zowel de landbouw als de landbouwwetenschap krijgen meer en meer kritiek. In deze tentoonstelling over de Nederlandse landbouw is daarom aandacht voor de succesverhalen én de schaduwzijden. Op dertien panelen komen historische, serieuze, maar ook controversiële en ludieke onderwerpen aan bod.
Wageningen, Museum De Casteelse Poort, 1 t/m 29 oktober
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/29172/eureka-in-de-landbouw

Militair perspectief
Duik in de rijke militaire geschiedenis van Ede bij het Oorlogs- en Garnizoensmuseum De Smederij. Het museum laat heden en verleden samenkomen in een fraaie selectie historische foto’s die verplaatst zijn naar de tegenwoordige tijd. Bekijk de foto’s en ontdek de verschillen tussen toen en nu van bekende locaties in Ede.
Ede, Cultura Erfgoed en Platform Militaire Historie Ede, 4 t/m 28 oktober 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/27561/eureka-vanuit-militair-perspectief

Doorzonwoning
Wijchense ondernemers waren historisch gezien hun tijd vaak vooruit. Van PéGé-woningen tot het maken van reclame op borden langs de weg. In deze expositie worden in beeld en verhaal diverse eurekamomenten getoond.
Wijchen, Stichting de Bibliotheek Wijchen, 2 t/m 31 oktober 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/28186/expositie-eurekamomenten-van-wijchense-bedrijven

Pacifist aan het front
Rense Havinga, curator van het Vrijheidsmuseum, en Marcella Speller presenteren nooit eerder getoonde afbeeldingen van Nijmegen als frontstad en vertellen het verhaal van Marcella's vader Jack, die tijdens de Tweede Wereldoorlog als pacifist naar Nederland kwam om de geallieerde troepen te steunen.
Nijmegen, Infocentrum WO2 Nijmegen, 18 oktober
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/28512/als-pacifist-aan-het-front---nooit-eerder-getoonde-foto-s-van

Omwenteling
De Bibliotheek en Vereniging Oud Scherpenzeel organiseren een gezellige avond met gesprekken en fotoreportages over 'De omwenteling in Scherpenzeel'. Verschillende onderwerpen zullen de revue passeren, zoals de gemeentelijke grenscorrectie, van SOS naar SWO, toerisme, afvalinzameling, detailhandel enz. Martien Heijting zal traditiegetrouw de interviews houden.
Scherpenzeel, Bibliotheek Scherpenzeel, 4 oktober
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/27792/scherpenzeel-is-veranderd

Nacht van de Geschiedenis in Bennekom
Deze avond staat het verhaal rond het beeld van de Nederlandse vrouw centraal. Het standbeeld stond bij het vormingscentrum ‘De Born’ in het Bennekomse bos. Tevens is er die avond de preview van een fototentoonstelling met werk van de van oorsprong Bennekomse fotograaf Brand Overeem. Hij heeft in vele jaren het leven en werken van Veluwenaren vastgelegd in fotoboeken. 
Bennekom, Kijk en Luistermuseum en Historische Vereniging Oud-Bennekom, 28 oktober
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/27276/nacht-van-de-geschiedenis-in-bennekom

Briljante Breinen
Vindingrijke denkers uit Rivierenland hebben de wereld op verschillende manieren veranderd. Doe in oktober elke woensdag mee aan de gratis Eureka-Quiz van het Regionaal Archief Rivierenland op Instagram en Facebook en ontdek hoeveel je weet over deze en andere briljante breinen en hun uitvindingen!
Online, Regionaal Archief Rivierenland, elke woensdag in oktober https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/28552/briljante-breinen-in-rivierenland---een-wekelijkse-eureka-quiz

Ruimtetelescoop
Door de eeuwen heen is het beeld van de mens op de kosmos aanzienlijk veranderd. Hoe heeft die kennis zich in de afgelopen eeuwen ontwikkeld en welke revolutionaire 'eureka-momenten' hebben hier aan bijgedragen? Na de lezing kan je - bij helder weer -met de telescopen van de sterrenwacht 'live' naar de actuele sterrenhemel kijken met o.a. de planeten Jupiter en Saturnus.
Bussloo, Volkssterrenwacht Bussloo, 13 oktober
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/27449/lezing-van-steencirkel-tot-ruimtetelescoop-de-geschiedenis-van-ons

Loevestein
Hoe kon de vijand aanvallen en wat kon je dan doen om die vijand tegen te houden? Door de eeuwen heen bleven ze maar zoeken naar oplossingen. Toch komt het meest bijzondere eurekamoment vanuit een heel andere hoek dan je zou verwachten…. Wil je weten hoe dat zit, kom dan in de herfstvakantie naar Slot Loevestein en luister naar het herfstvakantieverhaal! 
Poederoijen, Slot Loevestein, 14 t/m 29 oktober
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/28058/eureka-momenten-van-loevestein-bewoners

Complete agenda
www.maandvandegeschiedenis.nl/agenda
Selecteer op Gelderland voor het hele complete aanbod in deze provincie. 

Over de organisatie
Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2023 voor de twaalfde maal de Maand van de Geschiedenis, die haar twintigste editie beleeft. Het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn investeerders van de Maand van de Geschiedenis. Om het evenement tot een succes te maken werkt het Nederlands Openluchtmuseum samen met verschillende partnerorganisaties.
De Libris Geschiedenis Prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.

Quote

Uitgaan nu.nl

05 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching