Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine Literatuur, bedrijfsleven, maffia - Jan-Joost is schrijver van de bestseller ‘Van capo tot CEO’. Daarin onderzoekt hij wat het bedrijfsleven kan leren van de Italiaanse maffia. Daarnaast geeft hij presentaties en workshops, ook aan de hand van het voorbeeld van de Italiaanse maffia.

Jan-Joost is begonnen als organisatieadviseur, maar heeft zich doorontwikkeld tot organisatiestrateeg. Hij werkt voor een groot aantal klanten: van een telecommunicatiebedrijf tot een bekend internationaal dancelabel in Amsterdam.

Wat heb je gestudeerd?
Ik heb bedrijfskunde gestudeerd in Rotterdam. Met als eindrichting Verandermanagement. Dan rol je al heel snel in een adviesfunctie. Na de universiteit ben ik bij een klein organisatieadviesbureau aan het werk gegaan. Daarna heb ik als consultant mijn eerste meters gemaakt en in 2014 ben ik als zzp’er aan de slag gegaan. Dat vond ik eigenlijk ook wel iets hebben. De vrijheid en de flexibiliteit die je hebt.”

En nu ben je organisatiestrateeg
“Ja, ik heb de stap gemaakt van organisatieadviseur naar organisatiestrateeg. Ik geef organisaties advies op strategisch en tactisch niveau over de inrichting van hun bedrijfsvoering. Ik heb niet meer de rol van zzp'er op interimbasis, die een paar dagen in de week bij een klant bezig is. Nee, ik kom nu een aantal keren langs en dan ga ik met het MT, de directie of een groep ondernemers met een specifiek thema aan de slag. Om te kijken hoe zij kunnen groeien of zich kunnen ontwikkelen om hun ambities waar te maken.”

Door wat voor bedrijven word je uitgenodigd?
“Ik zit vooral in een commerciële omgeving, van organisaties in de bouw of in de industrie tot telecombedrijven of muziekproducenten.. De overheid vind ik een lastiger omgeving, want ik heb daar minder ervaring mee. Het varieert heel erg. Het is een breed scala aan opdrachtgevers. Van een telecommunicatiebedrijf tot een van de grootste zelfstandige dancelabels, gevestigd in Amsterdam. Die afwisseling vind ik zelf ook leuk. Ik kom op deze manier op heel veel plekken.”

Waar zie je dat bedrijven vaak tegenaan lopen? Wat zijn bepaalde obstakels?
‘Heel veel dingen zijn in de basis niet goed geregeld. Mensen maken zich heel erg druk om details. Ze gaan vooral daar over soebatten en het gesprek aan. Terwijl ik merk dat heel veel dingen in de grote lijnen niet goed geregeld zijn. Dan heb je het over de structuur, de strategie en de manier waarop mensen met elkaar communiceren. Maar ook heel simpele dingen, zoals je houden aan afspraken. Iemand komt bijvoorbeeld die niet na. Wat doen we daarmee? Accepteren we dat? Vinden we daar wat van? Je ziet helaas dat gesprekken daarover niet of nauwelijks worden gevoerd.”

Is er een enorme vergadercultuur bij bepaalde bedrijven?
“Ja. Hoe groter een bedrijf, hoe meer overleg men nodig men denkt te hebben om tot resultaat te komen. Dat betwist ik. Ik vind het helemaal niet nodig om altijd maar weer een half uur of een uur bij elkaar te gaan zitten. Ik ken genoeg managers die per week vijfendertig of zesendertig uur in overleg zitten. Daar begrijp ik echt helemaal niks van.”

Gebruik je als organisatiestrateeg ook het voorbeeld van de Italiaanse maffia?
“In mijn keynotes voor bedrijven komt die heel nadrukkelijk naar voren. En ook in mijn organisatieprogramma's gebruik ik hem nog steeds als metafoor. Omdat ik de bedrijfsvoering van de maffia gewoon ijzersterk vind. Dus ik gebruik hun bedrijfsvoering nog steeds als voorbeeld van een effectief en efficiënt geregeld bedrijf. Die metafoor van de maffia blijft te allen tijde in mijn achterhoofd zitten.”

Jos de Jong

Quote

Uitgaan nu.nl

01 januari 2025

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching