20
Fri, Sep

Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine - Jan-Joost Kroon is organisatiestrateeg en schrijver. Hij is de auteur van de bestseller ‘Van capo tot CEO’, waarin hij onderzoekt wat het bedrijfsleven kan leren van de Italiaanse maffia.

Jan-Joost is sinds vorig jaar ook gestart met aanbieden van workshops en presentaties. Ook hierbij is de organisatie van de Italiaanse maffia de rode lijn. “Alles wat ik naar aanleiding van het boek doe, doe ik met veel plezier”, zegt Jan-Joost.

Wanneer ben je precies met het aanbieden van workshops begonnen?
“Dat is dit jaar geweest. Ik doe dit bij bedrijven en ze duren vaak een halve dag. We bedenken van tevoren waar we ze precies over zullen gaan. De bedrijven geven ook de onderwerpen aan, die voor hen heel belangrijk zijn. Daarbij ga ik de diepte in. In het tweede gedeelte van het jaar organiseer ik speciale workshops voor het opstellen van jaarplannen of strategieën voor bedrijven. Daarnaast organiseer ik zelf workshops, waarvoor mensen zichzelf kunnen aanmelden. Ook hierbij is de leidraad: hoe kunnen we leren van zo’n efficiënte organisatie als de Italiaanse maffia? Alles moet dus kort, bondig, to the point en gericht op actie.”

Daarnaast geef je ook presentaties.
“Dat zijn vaak keynote presentaties van ongeveer drie kwartier, waarin ik verschillende onderwerpen behandel. Mijn keynotes zijn altijd afgestemd op de doelgroep, zodat het verhaal aansluit bij hun wereld. Mijn boek geeft voldoende diversiteit in aanbod van onderwerpen, zodat ik nooit hetzelfde verhaal vertel. Het grote verschil met een workshop is dat ik bij een workshop met een groep meer de diepte inga. Maar ook bij mijn keynotes geef ik, aan de hand van het voorbeeld van de maffia, een prikkelende kijk op de organisatiestructuur van bedrijven.”

Heb je laatst ook een keynote presentatie gegeven?
“Ik was laatst te gast bij KPN, waar ze voor salesmedewerkers een heel programma met workshops hadden georganiseerd. Ze wilden ook een heel inspirerende spreker inhuren, die vanuit een heel ander perspectief naar organisaties kijkt. En zo ben ik onderdeel van het programma geworden.”

Wat is je doelgroep bij deze presentaties?
“Dat is heel verschillend. Mijn verhaal kan ik toepassen op elke branche of organisatie. Ik doe veel voor mkb-bedrijven, maar ook voor grote corporates, familiebedrijven of tijdens events van bedrijven. De inhoud van mijn presentatie is veelzijdig. Ik kan vanuit mijn boek verschillende onderwerpen aansnijden, die op een organisatie van toepassing zijn.”

Hoe vind je het om voor groepen te staan en presentaties of workshops te geven?
“Ik vind het echt heel erg leuk. Ik doe dit met heel veel plezier. Eigenlijk alles wat ik naar aanleiding van het boek doe. Ik vind het heerlijk om voor een zaal van een paar honderd mensen te staan, maar ik vind het ook heel leuk om met een kleine groep van tien tot twaalf mensen bij een workshop aan de slag te gaan. Het gaat er mij vooral om dat ik mensen op de een of andere manier weet te prikkelen of te inspireren.”

Wanneer geef je de volgende workshop?
“Dat is 24 november. De titel hiervan is ‘Per Capi’. Dat is ook de naam van mijn bedrijf. We gaan in één dag tijd met twee verschillende onderwerpen aan de slag aan de hand van het uitzonderlijke voorbeeld van de Italiaanse maffia. In de ochtend gaan we heel actiegericht werken met onderwerpen als de organisatie, je potentie en je ambitie. In de middag gaat het vooral over leiderschap. De metafoor van de Italiaanse maffia is ook hier dus het sausje over de dag heen.”

Quote

Uitgaan nu.nl

20 september 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching