Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine Natuur & Milieu - Zomerbloembollen en -knollen vol met schimmelwerende en verboden bestrijdingsmiddelen; Klemmend advies om geen gangbaar geteelde zomerbollen te kopen

In 12 monsters van zomerbloembollen en -knollen, zoals lelies en Liatris zijn zeer hoge gehalten en vele verschillende bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Meer dan de helft van de onderzochte monsters bevatten verboden bestrijdingsmiddelen. PAN-NL heeft bij de NVWA een verzoek om onderzoek en handhaving ingediend.
PAN-NL adviseert dringend tuincentra geen bloembollen en -knollen van telers te betrekken waar verboden middelen en extreem hoge gehalten gevonden zijn. PAN-NL pleit voor wettelijke normen voor een maximaal toelaatbare gehalte en aantal residuen voor sierteelt producten en adviseert de consument geen gangbare bloembollen of -knollen in de tuin te planten.

Het onderzoek
Op 21 april 2023 zijn voor zover mogelijk van drie dezelfde soorten zomerbloembollen of -knollen in vier geselecteerde tuincentra, Tuinland, Groenrijk, WelKOOP en Praxis gekocht. Deze bollen worden in het voorjaar geplant en bloeien in de zomer. De keuze was gemaakt voor lelies, gladiolen en Liatris. De 12 monsters zijn in een gecertificeerd laboratorium op resten van bestrijdingsmiddelen onderzocht.

Download het Onderzoeksrapport en het Persbericht

Quote

Uitgaan nu.nl

28 april 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching