NLMagazine/Amsterdam Natuur & Milieu - Amsterdam heeft zijn eerste vissenbos in het water ter hoogte van Singel nummer 428. Ja, u leest het goed: een bos voor vissen. Niet om hand in hand in te wandelen, of beter: vin in vin in te zwemmen, maar vooral om te schuilen. Het bos, gemaakt van bijeengebonden wilgentakken, is niet alleen bedoeld voor kleinere vissen, maar ook voor andere waterdieren.
Veel afwisseling in begroeiing en beplanting is goed voor de natuur. Een afwisselend groenpakket is goed voor de insecten, vogels en kleine en grote dieren in de stad. Daar proberen we dan ook voor te zorgen. En dat doen we ook voor het leven onder water.
Onze grachten
De grotere grachten van Amsterdam zijn bijna 2 meter diep, en in het midden soms wel 3,5 meter diep. Ze worden flink bevaren door allerlei boten. Daardoor blijft het water troebel. Dat houdt het zonlicht tegen en daardoor groeien er nauwelijks waterplanten. Grote vissen, zoals grote blankvoorns, brasems en kolbleien, kunnen daar wel leven. Maar voor de kleine waterdieren is er weinig leefgebied. Door de aanleg van het vissenbos maken we kleine leefplekjes voor ze.
Takkenbossen onder water
Het vissenbos bestaat uit een verzameling takkenbossen onder water. Kleine, jonge vissen kunnen tussen de takken schuilen voor grotere vissen die op ze jagen. Mosselen en slakken kunnen zich aan de takken vastklampen. We verwachten dat algen goed tussen de takken kunnen groeien en dat er een gunstig milieu in het bos ontstaat voor kleine waterinsecten, zoals haften, waterkevers, muggen en wantsen. En vroeg in het jaar, wanneer het paaitijd is, kunnen vissen zoals snoeken en baarzen hun kuit aan de takken hangen.
Beschermd stadsgezicht
De plek waar we dit vissenbos in het water maken, ligt in de grachtengordel, en die staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dit betekent dat het gebied er zoveel mogelijk uit moet blijven zien zoals het er nu uitziet. Het vissenbos moet dus onzichtbaar zijn. We maken het vissenbos door wilgentakken bijeen te binden. Die maken we onder water vast aan de palen van de tijdelijke steunconstructie die de kade verstevigt. Hiervoor gebruiken we dood hout. Dat loopt niet uit. Zo blijft het bos onder het wateroppervlak en blijft het uitzicht hetzelfde.
Meer vissenbossen en waterplanten
Het vissenbos in het Singel is een proef. De stadsecologen houden de komende jaren in de gaten hoe het met het vissenbos gaat. Ze kijken welke vissen, waterdieren en insecten erop afkomen, hoeveel dat er zijn, en meer. Als het vissenbos een succes is, kunnen we op andere plekken meer vissenbossen maken. Daarnaast loopt er ook een project samen met Waternet om voor meer waterplanten in de grachten te zorgen. Hiervoor maken we delen van de grachten ondieper. Waterplanten zorgen op natuurlijke wijze voor een geschikt leefmilieu voor de kleine vissen en waterdieren.
Andere tijdelijke natuur
Ook op andere plekken waar we aan de kademuren werken, geven we ruim baan aan tijdelijke natuur. Zo plaatsen we bij de Kloveniersburgwal 2 t/m 114 en op de Leliegracht moeras- en waterplanten, struiken en viskorven waar watervogels, insecten, vissen en andere waterdieren voedsel en beschutting kunnen vinden