Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

De Grote Markt met de Martinitoren - NLMagazine/Groningen Archeologie, Erfgoederen - Tijdens werkzaamheden op de Grote Markt in Groningen ontdekten archeologen een middeleeuwse bestrating, bestaande uit keien en een aantal stukken baksteen. Er wordt nu onderzoek gedaan of de bestrating onderdeel was van een straat of markt.

Langs de randen van de bestrating liggen grote rivierkeien, die aanduiden dat het een voorloper kan zijn van de huidige Oude Ebbingestraat. Op andere plekken van de Grote Markt hebben ook opgravingen plaatsgevonden, maar daar zijn geen archeologische vondsten gedaan.

Archeoloog Cuno Koopstra vertelt dat ieder tijdvak veranderingen meebrengt. De straat is in de elfde eeuw veranderd in een marktterrein, “maar omdat nut en noodzaak steeds veranderden, brengt elk tijdvak veranderingen met zich mee. Daarom hebben we dit elders onder de Grote Markt misschien niet gevonden”, aldus Koopstra.

Put voor het stadhuis
De archeologen ontdekten niet alleen een bestrating, er werden ook nog insignes en een bewerkt stuk bot of ivoor gevonden. Echter zal de bestrating over een paar dagen niet meer te zien zijn. Voor de waterpartij die voor het stadhuis komt te staan wordt een put aangelegd. “Helaas nemen we hier afscheid van omdat we ook bovengrondse behoeftes hebben als mensen. Maar het is prachtig om te zien hoeveel mensen hier nu langs de put staan”, zegt Koopstra.

Quote

Uitgaan nu.nl

04 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching