19
Thu, Sep

Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

FLORAFAUNA Haarlemmermeer - Door Franke van der Laan

Grote Keizerlibel - NLMagazine Haarlemmermeer Natuur & Milieu - De zomer is bij uitstek de periode dat de libellen zich manifesteren. Er zijn 3 grote groepen libellen: de kleinste noemen we juffers. Die vouwen hun vleugels in rust boven hun rug. Bekende soorten zijn houtpantserjuffers (metaalgroen), lantaarntje (blauw) en vuurjuffers (rood). De ‘echte’ libellen zijn ca 4 cm groot en spreiden hun vleugels breed uit in rust: bv de Oeverlibellen(mannetjes blauw, vrouwtjes geel) en Heidelibellen (bruin en rood). De grootste soorten heten glazenmakers. Zij zijn 6-8 cm lang. Ze ontlenen hun naam aan het feit dat glazenmaker die vroeger glas-in-lood-ramen maakten dat glas op hun rug vervoerden. De Vroege glazenmaker is bruin, de groene is groen en de paardenbijter en de blauwe glazenmaker zijn blauw. De grootste soort van allemaal is ook blauw en heet de Grote Keizerlibel (foto). Gelukkig is deze soort nog vrij algemeen.

Bijzonder
Het leven van een volwassen libel is vrij kort. Met 4-6 weken is het klaar. Net genoeg tijd om zich voort te planten. Hun larven daarentegen leven veel langer: van 1 jaar tot wel 3 jaar. Zo mooi als de libellen er uitzien, zijn hun vraatzuchtige nimfen niet. Deze hebben uitklapbare onderkaken waarmee ze stekelbaarsjes, kikkervisjes en eigenlijk alles wat beweegt vangen. Volwassen libellen zelf zijn ook jagers. Zij vangen insecten in de vlucht. Zo is de paardenbijter aan een eigenlijk foutieve naam gekomen. Boeren die met paarden werkten, ontdekten dat paarden soms schichtig werden. Als ze dan een glazenmaker zagen die om hun paard heen vloog dachten ze dat het paard door de libel gebeten werd. Maar meestal joeg de libel op dazen en horzels. En daar werden de paarden schichtig van. De libellen hielpen dus juist om het probleem op te lossen.

Waar
De Grote Keizerlibel leeft rond plassen, poelen, vennen, vijvers, sloten en langzaam stromende voedselrijke wateren. Voor de geschiktheid van zo’n waterlichaam lijkt bepalend dat het water relatief snel opwarmt en voldoende ruimte biedt voor de vrij grote territoria van de mannetjes. De soort komt in vrijwel heel Europa voor.

Meldingen van bijzondere dieren en planten kunt u doorgeven aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Alle columns vanaf april 2006 vindt u op www.stichtingmeergroen.nl

Quote

Uitgaan nu.nl

19 september 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching