Boslab Theaterfestival toont voorstellingen op unieke locaties - NLMagazine/Amsterdam Kunst & Cultuur - Hartje zomer maakt een nieuwe generatie theatermakers korte voorstellingen in het Amsterdamse Bos. Tijdens Boslab Theaterfestival, dat is van dinsdag 25 juli tot en met zaterdag 5 augustus, zien bezoekers drie voorstellingen per avond op avontuurlijke plekken in én om het Amsterdamse Bostheater.
Van een filmische voorstelling op een spookschip tot een dansende zoektocht naar liefde en intimiteit.... De voorstellingen gaan over uiteenlopende onderwerpen. Het vergaan van de wereld wordt vanuit meerdere invalshoeken belicht, maar ook de fascinerende verhouding tussen honden en hun baasjes en het verhaal van een sociaal uitgesloten hotdogverkoper zijn te zien.
Dit jaar zijn er 9 voorstellingen, waarvan 8 premières. Bezoekers lopen mee op een route door het bos en zien zo meerdere voorstellingen in verschillende theatrale disciplines, zoals mime, performance, toneel, muziektheater, storytelling en dans. De 'podia' zijn onder meer op een open veld, langs een wandelpad, verscholen tussen de bomen en in de grote vijver.
Tussendoor en na afloop is er tijd voor een drankje bij de bar in het festivalhart. Ook de makers zijn daar na afloop vaak te vinden waardoor in een ontspannen sfeer kan worden nagepraat.
De generatie van 2023
Klotewerk (première)
Een levende dystopie van de sociaal uitgesloten mens. Duistere komedie die de strijd van een individu om overeind te blijven toont.
Konstantinos Vasilakopoulos | 2021 Regieopleiding, Academie voor Theater en Dans Amsterdam
Layla & Majnun (première)
In deze zinderende storytelling gaat Sia op een poëtische zoektocht naar liefde en chaos én geeft hij een schop tegen de systemen.
Sia Cyrroes | 2021 ATKA, Academie voor Theater en Dans Amsterdam
Imagining Otherwise (première)
Kom met ons spelen! In deze voorstelling gelden andere spelregels. Hier dansen, zingen en spelen we een andere wereld tot leven. Hoor je de muziek al?'
Zephyr Brüggen | 2021 Regieopleiding, Academie voor Theater en Dans Amsterdam
God is een parkiet (première)
Komische satire waarin het superioriteitsgevoel van de mens onderuit wordt gehaald, als een koor van vogels besluit over hun voortbestaan.
Reinout Bongers | 2021 Regie Toneelacademie Maastricht
Dream Baby Scream (première)
Een filmische voorstelling op een spookschip over de donkere kant van de showbizz. The American Dream zet voeten aan Hollandse bodem…
The Midnight Specials | Laila Claessen, Lieke van der Vegt, Just van Bommel | 2020, 2021, 2022 Toneelacademie Maastricht
After All
Een dansvoorstelling over de werkelijkheid na de apocalyps. Vier personages worstelen met gevoelens als schuld, verlies en eenzaamheid.
Niek Wagenaar | 2021 Urban Contemporary (JMD), Academie voor Theater en Dans Amsterdam
Bizon Bango (première)
Een troostrijke absurdistische mime-theater-muziekvoorstelling, waarin het denkende lichaam en de avontuurlijke geest worden verbonden.
BAMBAMBAM | Merette van Hijfte - Niels van Heijningen - Tine Tabak | 2022 & 2021 Mime Opleiding Academie voor Theater en Dans Amsterdam - 2021 Theaterwetenschap UvA & 2022 Writing for Performance HKU
BAASJES (première)
Absurde en grimmige voorstelling over de angst om controle te verliezen. Een mime performance over honden en hun fascinerende verhouding tot de mens.
Lara van Hoof | 2020 Regieopleiding, Academie voor Theater en Dans Amsterdam .
Crisis of Comfort (première)
Twee dansers tonen hun persoonlijke zoektocht naar liefde en intimiteit. Een muzikale compositie gemaakt van trillingen en opdringerige gedachten.
Gaja Caruso | 2019 Contemporary Dance Academy Budapest
Over Boslab
Boslab is het laboratorium van het Amsterdamse Bostheater, speciaal voor een nieuwe generatie theatermakers die op locatie wil werken. Artistiek leider Frances Sanders, dramaturg Florian Hellwig en Bostheater-directeur Ingejan Ligthart Schenk selecteren jaarlijks uit tientallen aanmeldingen de meest veelbelovende inschrijvingen en begeleiden hen bij het maken van een locatievoorstelling. Boslab is een speelveld voor makers die onder het motto ‘alles moet mogen’ verbinding zoeken met publiek van verschillende generaties en achtergronden.