Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine/Amsterdam Veiligheid - Het aantal steekincidenten, vooral onder jongeren, blijft een grote zorg in Amsterdam. Ook veel scholen zijn bezorgd en hebben de gemeente om actie gevraagd. In overleg met de driehoek heeft burgemeester Halsema daarom besloten om per 1 juli messen in de hele stad te verbieden. Het verbod komt bovenop de maatregelen die al gelden om wapenbezit en -geweld tegen te gaan.

Op dit moment geldt er een messenverbod in bepaalde gebieden waar veel overlast is. In deze gebieden kan de politie mensen die messen dragen een boete geven en hun mes afpakken. Dit verandert. Vanaf 1 juli geldt het verbod in de hele stad en mag de politie dus overal in de stad boetes uitdelen voor het dragen van messen. De politie mag overigens niet preventief fouilleren om te kijken of iemand een mes bij zich heeft.

Welke messen wel, welke niet?
Bij veel steekpartijen gebruiken de daders steekwapens die niet verboden zijn in de Wet wapens en munitie. Denk hierbij aan zakmessen en keukenmessen. Het nieuwe verbod geldt ook voor dit soort gebruiksmessen. Ook andere voorwerpen die je als steekwapen kunt gebruiken en die niet ingepakt zijn, zijn nu verboden. Een mes of ander puntig voorwerp dat volledig ingepakt is, mag je wel over straat meenemen.

Zorgen
Professionals en scholen maken zich zorgen om het wapenbezit en wapengebruik onder jongeren. Wapens worden gebuikt bij criminele activiteiten. Sommige jongerengroepen verheerlijken wapenbezit en zien dit als statusverhogend. Maar jongeren geven ook aan dat ze zich bewapenen omdat ze bang zijn slachtoffer te worden van een steekwapen. Scholen maken zich zorgen om geweld tussen scholieren dat buiten scholen plaatsvindt. Dit kan ook gevolgen hebben op school. De duidelijkheid dat alle messen overal in de stad verboden zijn, helpt de scholen bij de gesprekken en de lessen op school over de risico’s van wapengeweld.

Landelijke ontwikkeling
Niet alleen in Amsterdam zijn er zorgen over steekwapengeweld onder jongeren. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid werkt aan een wetsvoorstel waarin het dragen van bepaalde aangewezen gebruiksmessen in de openbare ruimte wordt verboden en dat de verkoop van dergelijke messen aan minderjarigen verbiedt. Ook andere steden hebben onlangs een algeheel messenverbod ingesteld.

Bron: Gemeente Amsterdam

Quote

Uitgaan nu.nl

06 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching