Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine/Amsterdam Geschiedenis - Vanaf 29 juni kunt u in het Stadsarchief gratis de tentoonstelling Famiri Familie bekijken. Aan de hand van 7 historische familieverhalen komt u meer te weten over de ingewikkelde verhouding tussen Suriname en Amsterdam. Ingewikkeld, omdat de geschiedenis die we delen getekend is door ongelijke machtsverhoudingen, kolonisatie, gedwongen migratie, slavernij en andere vormen van uitbuiting. De tentoonstelling is gemaakt door het Stadsarchief Amsterdam en het Nationaal Archief Suriname.

Met de nieuwe verhalen van deze tentoonstelling willen Stadsarchief Amsterdam en Stadsarchief Suriname bijdragen aan de Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden. De tentoonstelling is te zien van 29 juni tot en met januari 2024. Famiri Familie staat op het programma van Keti Koti.

Over de tentoonstelling
De tentoonstelling bestaat uit 7 historische verhalen. Die zijn door onderzoekers van het Stadsarchief Amsterdam en het Nationaal Archief Suriname opgediept uit hun eigen archieven en uit collecties van particulieren. Ook hebben de onderzoekers nazaten van de families, die zij in hun archieven tegenkwamen, opgespoord en opgezocht. De verhalen die zij konden vertellen over hun familiegeschiedenis zijn ook in de tentoonstelling verwerkt. Veel verhalen zijn tot stand gekomen in een tijd waarin slavenhandel en slavernij, kolonialisme, gedwongen migratie en uitbuiting realiteit waren. Toch gaan ze vooral over vindingrijkheid, veerkracht, overleven en verzet.

Bijzondere blik op de geschiedenis
Door de geschiedenis door de ogen van familie te laten zien, krijgt de bezoeker een bijzondere blik op de geschiedenis. Ook de betekenis van famiri blijkt ingewikkeld. Want wat betekent famiri als de banden met je bloedverwanten en geboortegrond met geweld worden verbroken? Als je al dan niet vrijwillig aan boord gaat van een zeilschip of oceaanstomer, wie neem je dan in vertrouwen? Famiri Familie geeft een gezicht aan de geschiedenis.

Te doen op de tentoonstelling
Luister naar verhalen van nazaten als Dimitri Madimin en Jörgen Raymann en jonge makers, zoals spoken word artiesten Josh & Robs en Stefanie Sewotaroeno.

Bekijk de mini-documentaire over de Wereldtentoonstelling in Amsterdam in 1883 en de familiegeschiedenissen die daarmee verbonden zijn. De mini-documentaire werd gemaakt door Surinaamse en Nederlandse filmmakers: Kevin Headley, Idi Lemmers, Charisa Chotoe en Steven Elbers.

  • Beluister de tentoonstellingsteksten in het Nederlands en het Sranantongo.
  • Volg een workshop Surinaamse genealogie.
  • Of ga naar een van de inloopmiddagen waar u terechtkunt als u onderzoek wilt doen naar uw eigen band met deze gedeelde geschiedenis tussen Suriname en Amsterdam.

3 locaties
De tentoonstelling Famiri Familie is tegelijkertijd in Amsterdam en Paramaribo te zien.
Stadsarchief Amsterdam, Vijzelgracht 32: 29 juni t/m 14 januari 2024
Nationaal Archief Suriname, Jaggernath Lachmonstraat 174, Paramaribo: 30 juni t/m 31 oktober 2023
Cultureel Educatief Centrum, Bijlmerdreef 1289: 6 juli t/m 17 september 2023

Meer weten
Famiri Familie. Surinaams-Amsterdamse verhalen vanaf 1611

Op de foto: 3 generaties familie Madimin-Dipper, omstreeks 1971.
Privé-archief, beschikbaar gesteld via Stadsarchief Amsterdam.

Quote

Uitgaan nu.nl

21 januari 2025

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching