Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine Haarlemmermeer Natuur & Milieu - Deze week kregen we na 6 weken droogte 1 bui van 20mm. Die was zeer welkom, maar niet genoeg. Dus naast wieden was een groot deel van de week nog gewijd aan water geven. Met sproeiers en ook met tractoren. Op Lincoln park kwam er ook beweging inde bloemenweidestrook. De 200 m lange en 8 m brede strook langs de Bennebroekerweg bestond uit keiharde klei vol met gras en andere kluiten die uit de sloot getrokken waren.

Daar kwamen we met de hand niet meer doorheen. Maar we mochten 200m3 zandige grond meenemen van Park 2020. Die zijn deze week met een Shovel en een tractor over en op de bloemenstrook gelegd en alles is fijn door gefreesd. Alleen is de grond met zware machine zo aangereden dat we nog niet kunnen zaaien met de hand. Daar gaan we de komende week werk van maken.

Zeker nu we een Lincoln park werkgroep hebben op gezet ,met 6-7 mensen allemaal tijd nemen om een taak uit te voeren (zoals technische klussen, communicatie, beheer, bedrijvenparticipatie etc, etc) Op Lincolnpark vorderde de pizzaoven ook. De vuurbestendige ovenvloer ligt er nu en het dak begint vorm te krijgen. Volgende week gaan we aan de opbouw van de leemoven zelf beginnen. Een extra cadeautje kregen we van een school in Bennebroek. Die had 40 m2 sedumdak over. Die willen we op onze keet leggen als groene aankleding en als hitte isolatie. Maart toen we 50 m2 afgeplagd hadden, was er nog ruim 300 m2 over…. Dus we gaan nog wel een keer (foto).

Bedrijven
Deze week hadden we 1 bedrijf op bezoek met 30 mensen. Die hebben we een achtergrond lezing en een rondleiding gegeven op Park 2020 en er is gewerkt gewerkt in de kas in Rijsenhout. Iedereen kon er naar hartenlust wieden, zaaien ,oogsten, opbieden, dieven en genieten.

Met 2 andere bedrijven hadden we deze week de eerste kontakten.1 bedrijf is heel groot: 600.000 werknemers wereldwijd, waarvan 3000 in Nederland. Met die Nederlanders gaan we tot 1 november 6x een werkdag houden en als dat bevalt kunnen ze in de meerbomen.nu actie de hele winter in heel Nederland bomen redden. En als dat bevalt gaan we ook in andere landen aan de gang. Een tweede bedrijf wilde duurzaamheid en principieel niet in de vorm van greenwashing. Ze willen eigenaarschap bij hun werknemers opbouwen en zelf bossen aanleggen en/of adopteren. Dat gaan we regelen via de meerbomen.nu actie.

Andere zaken
Onze wildcamera staat nu 5 weken te posten bij de vossen op Meermond. In die tijd heef hij 6000- 7000 foto’s van vooral bewegende grassen gemaakt. Deze week hadden we de goede plek te pakken bij het hol en hadden we 14 foto’s van de ( broodmagere) ouders en 1 van 2 jongen. Geduld en doorzettingsvermogen is een schone zaak. Nu we de smaak te pakken hebben gaan we de camera ook inzetten bij andere belangwekkende soorten.

De vaste zaterdag groep hebben we deze week ingezet op het 1 ha Jansonius terrein bij Hospice Bardo . Daar waren we 2 maanden niet geweest. En dat is dodelijk in deze periode. Met 9 mensen hebben we 20- 30 m3 riet en gras gemaaid en gehooid. Aan het trekken van riet en lisdodde in de 3000m2 amfibieën poel moeten we volgende maand nog nodig tijd besteden.

Franke van der Laan
Stichting MEERGroen
Meerbomen.nu
Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021, 2022, 2023

Quote

Uitgaan nu.nl

17 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching