Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Flipping the Script’ opent bij het fashion for good museum - NLMagazine/Amsterdam Kunst & Cultuur, Musea - Het Fashion for Good Museum opent haar deuren voor het derde en laatste hoofdstuk van de tentoonstelling 'Knowing Cotton Otherwise'. Dit afsluitende hoofdstuk, getiteld 'Flipping the Script', bevraagt het eurocentrische verhaal rond begrippen als 'klassieke' stijl of mode 'basics' en nodigt bezoekers uit om na te denken over wat katoen betekent over de hele wereld.

Tentoonstellingsontwerp door Sophie Douala. Foto door Alina Krasieva.

Vorig jaar introduceerden we “Knowing Cotton Otherwise", een multidisciplinaire tentoonstelling over de complexe aard van katoen: een bekende en veelzijdige stof die ook diep geworteld is in het slavernijverleden. De tentoonstelling zet aan tot reflectie op deze beladen geschiedenis en op duurzame en innovatieve oplossingen binnen het bredere mode- en culturele landschap. Ook presenteert de tentoonstelling alternatieve inzichten op de uitdagingen van katoenproductie en -consumptie. 

De eerste fase van de tentoonstelling gaf een inleidend overzicht van de uiteenlopende perspectieven rond katoen. In februari gingen we de tweede fase in, “Bodies of Work", gericht op menselijke arbeid en (niet) menselijke entiteiten, evenals op het gebruik en hergebruik van katoen in mode en technologie. De derde en laatste fase, “Flipping the Script”, die op 23 juni opent, bevraagt het eurocentrische verhaal rond concepten als 'klassieke' stijl of mode 'basics' door het om te draaien en ruimte te geven aan stemmen die historisch gezien aan de zijlijn zijn gezet.

Installatie van Sha’mira Covington. Curative: Confronting and Healing the Fashion-Industrial Complex. Foto door Elzo Bolman.

Nieuwe installaties
Er zijn twee nieuwe installaties toegevoegd aan de tentoonstelling: de ene van ontwerper Angelo Carlo Marcus Elizabeth en de tweede van trendonderzoeker en ontwerper Nsimba Valene Lontanga.

Angelo Elizabeth neemt ons mee naar zijn happy place, het eiland Curaçao, waar hij werd geboren en waar hij vele uren doorbracht in de bloeiende tuin van zijn grootmoeder. Het is ter ere van haar, maar ook ter ere van verzetsheldin Virginia Dementricia, dat hij zijn afstudeercollectie 1863 creëerde, verwijzend naar het jaar waarin de slavernij officieel werd afgeschaft in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen. Via de collectie laat hij ons kennismaken met zijn 'Guardian'-patroon. Angelo heeft de ambitie om van dit motief een iconisch motief te maken, dat doet denken aan de tijdloosheid van het ‘houndstooth’-patroon of de Paisley-print. 

Net als Angelo Elizabeth viert Nsimba Valene Lontanga de vrouwen die een rol spelen in haar leven, zoals de aunties (tantes) uit Congo, waar haar roots liggen. Voor “Knowing Cotton Otherwise: Flipping the Script” ontwierp Lontanga een modulaire capsulecollectie van stijlvolle basics, waaronder een wikkeljurk die op verschillende manieren kan worden gedragen. De items zijn gemaakt door Ghanese kleermakers, van volledig wit & traceerbaar eco-katoen, gesponsord door Supima katoenfabrikanten in de VS. De collectie daagt ons uit om concepten als 'duurzaamheid' en trends geïnspireerd door 'auntie style' te heroverwegen. 

Meer informatie
“Knowing Cotton Otherwise - Flipping the Script” is te zien vanaf 24 juni 2023 tot 16 oktober 2023 in het Fashion for Good Museum aan het Rokin 102 in Amsterdam.

Tickets kunnen online aangeschaft worden

Quote

Uitgaan nu.nl

01 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching