Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine Zwolle/Kapem Erfgoederen - Het Vrouwenhuis in Zwolle heeft dit jaar de Erfgoedprijs Zwolle-Kampen gewonnen voor de succesvolle restauratie van het monumentale pand gelegen aan de Melkmarkt/Korte Kamperstraat/Voorstraat. Daarnaast ontvangen Academiehuis Grote Kerk Zwolle en de eigenaren van Koestraat 10, 12 en 14 een eervolle vermelding voor hun inzet bij de restauratie en herbestemming van hun panden. 

De geschiedenis van het Vrouwenhuis
Het Vrouwenhuis heeft sinds 1742 een prominente plek in Zwolle en is een rijksmonument met een rijke geschiedenis. Oorspronkelijk diende het als hofje voor bejaarde vrouwen, gesticht door de welgestelde Aleida Greve (1670-1742). Vandaag de dag biedt het onderdak aan studentes van ArtEZ Conservatorium en fungeert het tevens als museum. Het bijzondere aan dit monument is dat het verschillende unieke interieurs herbergt, die drie eeuwen beslaan, van 1680 tot 1980. 

Een noodzakelijke restauratie
Na ruim 35 jaar was het Vrouwenhuis toe aan een grondige restauratie. Het monumentale interieur werd bedreigd door constructieve en vochtproblemen. Ondanks diverse tegenslagen en onverwachte uitdagingen tijdens de uitvoering, zoals het herstel van vele balkkoppen van vloerbalken, heeft het bestuur van het Vrouwenhuis volhardend de noodzakelijke restauratie voltooid. Opmerkelijk is dat dit alles is gerealiseerd zonder restauratiesubsidie van provincie of Rijk. 

Monique Schuttenbeld (Wethouder Erfgoed) zegt: “Er zijn de afgelopen twee jaar veel monumenten in Zwolle gerestaureerd en herbestemd. Ook hebben veel eigenaren onderhoud uitgevoerd. Dat zien we aan de vele subsidieaanvragen voor onderhoud aan gemeentelijke monumenten. Fantastisch dat er zoveel energie en geld wordt gestoken in ons erfgoed! Dat maakte het tegelijk ook lastig om een winnaar te kiezen, er waren zoveel mooie grote projecten die in aanmerking komen voor de Erfgoedprijs 2023.” 

Nieuwe bestemming voor historische panden
Naast de recente restauratie van het Vrouwenhuis zijn er in Zwolle nog meer historische panden die met succes zijn gerestaureerd en een nieuwe bestemming hebben gekregen. Het betreft onder andere het Academiehuis Grote Kerk Zwolle, het voormalige bankgebouw aan de Luttekestraat, het Statenzaalcomplex in de Diezerstraat, de panden Koestraat 10, 12 en 14, en het Drostenhuis aan de Melkmarkt. 

Deze panden zijn stuk voor stuk iconische gebouwen met een rijke geschiedenis. Door zorgvuldige restauratie en herbestemming hebben ze nieuw leven gekregen en dragen ze bij aan het behoud van het historische karakter van Zwolle. Deze projecten zijn voorbeelden van hoe waardevol erfgoed kan worden behouden en tegelijkertijd een hedendaagse functie kan vervullen. Wethouder Schuttenbeld: “Al deze monumenten verdienen alle lof voor de inspanningen en voor het resultaat. De restauraties en herbestemmingen helpen dit Zwolse erfgoed weer voor langere periode verder in de tijd.” 

Het college van Burgemeester en Wethouders erkent en waardeert de inzet die nodig is bij de restauratieprojecten in Zwolle. Ze realiseren zich dat deze investeringen niet vanzelfsprekend zijn en vragen om veel inzet, enthousiasme, doorzettingsvermogen, financiële middelen en tijd. Daarom verdienen de betrokkenen ons respect en waardering voor hun inspanningen. 

Een bijzonder eervolle vermelding
In het bijzonder wordt een eervolle vermelding gegeven aan de restauratie van het Academiehuis Grote Kerk en de panden Koestraat 10 tot en met 14. Deze panden zijn na de restauratie opnieuw bestemd als zorgappartementen voor senioren, wat een waardevolle bijdrage levert aan de huisvesting van ouderen in Zwolle. 

Het voormalige bankgebouw aan de Luttekestraat, het Statenzaalcomplex en het Drostenhuis zijn eigendom van de gemeente Zwolle. Voor de restauratie van deze panden heeft de gemeente opdracht gegeven, en ze zijn nu in hun oude glorie hersteld. 

Sinds 2008 hebben de gemeenten Kampen en Zwolle een gezamenlijke erfgoedprijs. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt als waardering voor de inzet bij het restaureren, beheren en behouden van het cultureel erfgoed. De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van 1.000 euro. De uitreiking van de prijs vindt plaats in september rond de Open Monumentendag van 2023. 

Quote

Uitgaan nu.nl

10 januari 2025

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching