NLMagazine/Haarlemmermeer Natuur & Milieu - De in de jaren 1990 aangeplante essenlaan in de Venneperhout heeft last van de essentaksterfte: een agressieve schimmelziekte waarvan de bomen niet meer herstellen. Gezien de slechte staat waarin de essen verkeren, is Staatsbosbeheer genoodzaakt deze bomen te kappen.
De laan wordt opnieuw ingeplant, dankzij de financiële bijdrage van Kite, een in Hoofddorp gevestigd biofarmaceutisch bedrijf. Afhankelijk van nader vleermuisonderzoek vindt de kap van de essenlaan, of een eerste gedeelte daarvan, plaats in het najaar of de winter van 2023/2024.
Essentaksterfte
De laan aan de westzijde van de Venneperhout telt zo’n 550 essen, waarvan een groot deel zichtbaar lijdt aan de essentaksterfte. De ziekte wordt veroorzaakt door de invasieve schimmel ‘vals essenvlieskelkje’. In de Venneperhout zijn de zieke essen te herkennen aan de karakteristieke kale, donker verkleurde takjes die uit de kroon van de boom steken. De verminderde vitaliteit is erg goed zichtbaar in de essenlaan.
De aangetaste essen kunnen een gevaar opleveren voor bezoekers, omdat er grote takken kunnen afbreken, of de boom kan in zijn geheel omvallen. Afgelopen maart vielen er tijdens een stormachtige wind al twee laanbomen om. Helaas is de ziekte niet te bestrijden.
Nieuwe, toekomstbestendige laan
Staatsbosbeheer betreurt het kappen van de laan en werkt aan de aanplant van een nieuwe laan. Staatsbosbeheer is voornemens om de nieuwe laan met verschillende boomsoorten aan te planten: “Een gemengde laan is beter bestand tegen bijvoorbeeld een ziekte die een bepaalde boom treft, waardoor de rest onaangetast blijft”, aldus Anne Voorbergen, boswachter bij Staatsbosbeheer. De aanplant van een gemengde laan gebeurt op nog niet zoveel plekken in Nederland en de Venneperhout heeft daarmee een primeur. Staatsbosbeheer zoekt nu uit welke bomen goed passen bij de natte bodem van de Venneperhout.
Samenwerking Buitenfonds & Kite
Het Buitenfonds is een onafhankelijke stichting die geld werft voor projecten in de natuur van Staatsbosbeheer. Projecten waarvoor geen financiering beschikbaar is. Het fonds werkt samen met bedrijven en particulieren om groene wensen voor huidige en toekomstige generaties te realiseren. Kite is een dochteronderneming van Gilead Sciences. De Europese productiefaciliteit voor celtherapie is gevestigd in Hoofddorp en gaat Staatsbosbeheer via het Buitenfonds ondersteunen door het bekostigen van de herplant van ongeveer 550 nieuwe bomen in de laan.
Met deze vierjarige samenwerking draagt het bedrijf bij aan een mooi groenproject in zijn eigen omgeving. Bovendien draagt Kite óók financieel zorg voor het beheer van de komende jaren. Iets wat nog wel eens vergeten wordt bij plantprojecten. Ook gaan de medewerkers van Kite zich op een aantal momenten in deze vier jaar inzetten voor het beheer van de Venneperhout. De eerste nieuwe bomen worden naar verwachting begin 2024 geplant.
Vleermuisonderzoek
Alvorens Staatsbosbeheer de huidige essenlaan mag kappen, voert Ecoresult een vleermuisonderzoek uit. Afhankelijk van de resultaten worden er compenserende maatregelen getroffen. Wanneer de laan wordt gebruikt als vliegroute van vleermuizen, zal Staatsbosbeheer de laan mogelijk in fases kappen. Door in fases te kappen en te herplanten kunnen vleermuizen de contouren van de laan blijven gebruiken als vliegroute.
Boswachter Anne Voorbergen in Noord-Holland