NLMagazine/Amsterdam Veiligheid - Samen met Amsterdammers op zoek naar de 5 engste, ongure, donkere fietstunnels in de stad. En dan deze tunnels op een creatieve manier opknappen zodat iedereen zich veilig voelt. Met dit idee wint ‘Tunnelvisionair’ de hoofdprijs van de prijsvraag naar ideeën over hoe fietsers zich veiliger kunnen voelen.
Fietsen is populair, gezond en goed voor stad. Helaas voelen fietsers zich in alle stadse drukte niet altijd even veilig. Opgejaagd worden door snellere fietsers, plotseling moeten uitwijken voor een groep toeristen, agressief gedrag op straat. Fietsplatform Amsterdam Bike City Innovatielab (ABC) organiseerde daarom deze prijsvraag en Mobiliteitsexpert-bureau Goudappel stuurde het idee ‘Tunnelvisionair’ in.
Neptelefoongesprek
Fietsers ervaren fietstunnels vaak als onveilig, blijkt uit onderzoek. Wie heeft er geen neptelefoongesprek gevoerd, is omgereden of zelfs thuisgebleven vanwege een ongure, donkere tunnel? De Tunnelvisionair wil deze tunnels aanpakken.
Zintuigen
Samen met een stylist en experts willen ze de 5 engste tunnels van Amsterdam selecteren en dan opknappen. Met hulp van Amsterdammers, via sociale media en met hulp van een lokale televisiezender. De aanpassingen in de tunnels moeten werken op de 5 zintuigen. Denk aan muziek, verlichting of geur. De Tunnelvisionair wil zo dat fietsers de fietstunnels weer een positief gevoel opleveren. Dan voelen ze veilig, en wordt het fietsen fijner en leuker.
Goed voor de regio
De jury is enthousiast, omdat het idee uniek is. Veiligere fietstunnels maken is niet nieuw, maar dit project is anders doordat de aanpassingen in de tunnels gericht zijn op de zintuigen. Door er een televisieprogramma aan te koppelen komt er meer aandacht voor. De Amsterdamse regio heeft hier echt iets aan.
Meer tijd om over te steken
Nummer 2 van de prijsvraag: ‘Zet fietsers in het groene spotlight’ wordt ook in het zonnetje gezet. Dit idee gaat over verkeerslichten die 2 keer per jaar aangepast worden, zodat fietsers meer oversteektijd hebben. Bijvoorbeeld als de scholen weer beginnen.
Hoe verder?
Met deze 2 inzenders gaan Amsterdam en Vervoerregio in gesprek over de plannen. Als die goed en haalbaar zijn, krijgen zij ieder een budget van € 15.000,- om hun idee uit te kunnen werken.
Bron: Gemeente Amsterdam