Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Strand van Millport met uitzicht op Arran  © AG Firth - Door Willem Laurentzen - NLMagazines Vrije tijd, vakantie, leisure - Fietsen is een van de beste manieren om de grootse schoonheid van de Schotse eilanden ter ervaren. Denk daarbij maar eens aan de Stel je de schitterende lochs, de hellende heuvels, zeldzame dieren, de ellelange, paradijselijke stranden en uiteraard de spontaniteit en liefde voor het land door de bewoners zelf. Echt een waar genoegen om Schotland op deze manier in al zijn finesses te leren kennen

De fiets is een relatief goedkoop vervoersmiddel om de eilanden te verkennen. Bovendien is het op bijvoorbeeld de veerboten veel goedkoper (en vaak zelfs gratis, waarbij alleen een voetgangerskaartje wordt berekend), dan vervoer met de auto.
Op de meeste eilanden kun je gewoon een fiets huren. Onder elke tocht vind je een overzicht van bedrijven die fietsen verhuren. Dus, aan de slag en trappen maar!

1. CUMBRAE CIRCULAR, GREAT CUMBRAE
Het prachtige eiland Great Cumbrae is de perfecte plek om op twee wielen te verkennen. Het staat dan ook niet voor niets bekend als het eiland van 1000 fietsen. Maak een rondje van 16,5 km langs het eiland en neem het adembenemend uitzicht op zee in je op. Vergeet ook niet om hallo te zeggen tegen de lokale school zeehonden!

Uitzicht over Churchill Barrier 3 in de Weddell Sound tussen de eilanden Glimps Holm en Burray

2. SOUTH RONALDSAY NAAR KIRKWALL, ORKNEY
Reis via de beroemde Churchill Barriers over de charmante eilanden South Ronaldsay, Burray, Glimps Holm, Lang Holm en eindig op het vasteland van Orkney. Een pracht van een tocht door een adembenemend landschap.

 • Vertrekpunt: South Ronaldsay
  Eindpunt: Kirkwall
  Afstand: 19 km
  Geschatte fietsduur: 1 uur en 15 minuten
  Fietsverhuur in de buurt: Orkney Cycle Hire, Stromness & Cycle Orkney, Kirkwall

Meer info over de route van South Ronaldsay naar Kirkwall

Strand van Tangasdale, Barra

3. HEBRIDEAN WAY CYCLING ROUTE: VATERSAY NAAR BARRA, BUITEN-HEBRIDEN
Deze epische langeafstandsroute (298 km!) loopt over de gehele Buiten-Hebriden, maar de hele eilandketen per fiets afleggen is misschien iets te veel van het goede. Maak een fraai begin van de tocht tussen Vatersay en Barra (de 1e etappe van de route) en geniet van een paar van de meest prachtige stranden van Schotland, beroemd vanwege hun wit zand en azuurblauwe zeeën.

Vertrekpunt: Vatersay
Eindpunt: Ardmhor
Afstand: 22 km
Geschatte fietsduur: 1,5 uur
Fietsverhuur in de buurt: Barra Cycle Hire, Castlebay
Meer informatie over de Hebridean Way Cycle Route

Fietser op de B9074 tussen Asta en Scalloway, Shetland

4. SCALLOWAY NAAR WALLS, SHETLAND
Deze betoverende route meandert langs de zuidoostkust van Shetland, met zijn schitterende lochs, stille glens en uitgestrekte kustgebieden. Stop onderweg bij een van de vele, prachtige uitkijkpunten en bezienswaardigheden, waaronder de Lea Gardens en de Stanydale Temple, een bouwwerk uit de steentijd.

Meer info over de route van Scalloway naar Walls

Mull met uitzicht op het eiland Eorsa

5. MULL, CRAIGNURE, DERVAIG CIRCULAR: MULL
Ontdek het idyllisch landschap op Mull en geniet van het uitzicht op de eilanden Ulva en Eorsa en eindig je tocht met een heerlijke Schotse maaltijd in Salen. Je kunt de tocht natuurlijk ook verlengen door een omweg te maken naar Tobermory, het hoofddorp op Mull, of de mooie Calgary Bay.

 • Vertrekpunt: Haven van Craignure
  Eindpunt: Salen
  Afstand: 72 km
  Geschatte fietsduur: 6 uur
  Fietsverhuur in de buurt: Mull Electric Bikes, Dervaig

Leer meer over de Mull, Craignure, Dervaig circular

Bron: VisitScotland, 94 Ocean Drive, Edinburgh EH6 6JH VisitScotland Communications
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Quote

Uitgaan nu.nl

31 mei 2023

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching