NLMagazine/Zandvoort – Helemaal hot tegenwoordig, de kledingruil ketting, waarbij mensen uit dezelfde omgeving gemakkelijk kleding kunnen ruilen. Een prachtig initiatief dat in Amsterdam ontstond tijdens de coronatijd en is inmiddels niet meer weg te denken. Het initiatief is nu als lokale kettingruil ook opgenomen in Zandvoort.
Alle deelnemers verzamelen niet meer gedragen of verkeerd aangekochte kleding in grote tassen en wisselen die onderling in een bepaalde volgorde af bij de volgende persoon die op de lijst staat. Bevalt een bepaald kledingstuk goed, dan behoud je die. Als je de tas weer doorgeeft, dan doe je daar iets in van je eigen kleding zodat een volgende persoon daar weer blij van wordt. Vooralsnog betreft het hier hoofdzakelijk dames- en kinderkleding in elke denkbare maat. Ideaal natuurlijk ook voor studenten en voor mensen die niet over een dikke portemonnaie beschikken, maar die er wel graag goed en verzorgd willen uitzien.
In Haarlem en Heemstede gaan momenteel stemmen op om dit systeem ook voor mannenkleding toegankelijk te maken. Uiteraard is het van belang dat de kleding nog steeds goed op orde is en dat er geen ouwe troep in terechtkomt. Met de passende kreet ‘swap and don’t shop’ is dit een prachtig initiatief voor ‘thuis shoppen’.
Heel erg leuk is het altijd weer dat mensen die blij zijn met hun ‘nieuwe’ kleding zich vaak met foto en al posten posten op de social media. Hartstikke leuk natuurlijk voor degene die een bepaald kledingstuk in de tas heeft gedaan en dan ziet hoe blij men hier iemand anders mee heeft gemaakt. Wat een schitterend idee, toch?! Het systeem werkt buitengewoon goed en is nu ook door vrijwilligers in Zandvoort ‘geadopteerd’. Inmiddels kent Nederland zo’n dikke 400 kledingruilkettingen waaraan meer dan 15.000 zijn verbonden.
Als dit geen duurzaamheid is….. Immers, op deze manier worden er duizenden kilo’s kleding gered, leren kledingruilers elkaar kennen en brengt het systeem een gedragsverandering teweeg ten aanzien van de totale kledingconsumptie en uiteraard de gehele textielbranche. In het buitenland probeert men ook voet aan de grond te krijgen met de welpassende naam ‘Clothing Look’.
Meer weten?
Ga dan naar www.clothingloop.org en kijk of dit geweldige initiatief ook in jouw regio beschikbaar is.