Typografengasthuis in Groningen Foto: Dickelbers via Wikimedia - NLMagazine Erfgoederen Groningen - Duizenden panden in Groningen worden aangewezen als cultureel erfgoed. Het gaat om 4.134 gebouwen met de status “karakteristiek” en 610 panden met de status “beeldondersteunend”. Tot en met 31 mei hebben inwoners van de gemeente Groningen de mogelijkheid om te reageren op het ontwerpbestemmingsplan “Gebouwd Erfgoed Groningen”.
Het bestemmingsplan bevat waardevolle panden die niet officieel als monument zijn aangemerkt, maar wel van belang zijn bij de ontwikkeling van nieuwe ruimtelijke plannen. Het gaat hierbij om historische en opvallende gebouwen met een unieke identiteit. Bij (ver)bouwplannen voor deze panden streeft de gemeente naar harmonie met de omgeving en een waardige opvolger van het oorspronkelijke pand.
Het ontwerpbestemmingsplan heeft eerder ter inzage gelegen van 6 januari tot en met 16 februari 2022. Naar aanleiding van de ontvangen reacties zijn er aanzienlijke wijzigingen aangebracht. Het aangepaste plan is nu opnieuw ter inzage gelegd.
Een onafhankelijk deskundig bureau heeft de onbeschermde cultuurhistorische waarden geïnventariseerd en gewaardeerd, inclusief de karakteristieke en beeldondersteunende gebouwen. Er zijn ook gebouwen en objecten die in aanmerking komen voor een monumentenstatus, maar deze worden later verder uitgewerkt.
Pandeigenaren hebben de mogelijkheid om te reageren op het ontwerpbestemmingsplan. Na ontvangst van de reacties zullen deze worden verwerkt en wordt het bestemmingsplan “Gebouwd Erfgoed Groningen” door het college van B&W voorgelegd ter vaststelling aan de gemeenteraad. Na de vaststelling hebben belanghebbenden nog de mogelijkheid om beroep aan te tekenen bij de Raad van State. Het ontwerpbestemmingsplan is te vinden op de website van de gemeente.