Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Vrijdag 21 april 2023 - NLMagazine Heerenveen Kunst & Cultuur - Eindelijk kunnen we na drie jaar weer een kunstreis organiseren! De eerste kunstreis van dit jaar voert 's ochtends naar Singer Laren, waar we de tentoonstelling Kees van Dongen - De weg naar succes zullen bezoeken.
's Middags staat een bezoek aan Villa Rams Woerthe en het Hildo Krop Museum in Steenwijk op het programma. 

“Let maar op, ik ga beroemd worden.”
Deze van ambitie doordrenkte woorden zijn afkomstig van de jonge kunstenaar Kees van Dongen (1877-1968) uit Delfshaven. Hij krijgt gelijk en groeit uit tot een van de meest bekende kunstenaars van de twintigste eeuw, samen met grootheden als Matisse, Braque en Picasso.

De tentoonstelling die Singer Laren organiseert in samenwerking met het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, belicht het prille begin van Van Dongens loopbaan en zijn doorbraak in Parijs kort na 1900. 

Na een verkwikkende lunch in de Tuinzaal van Singer Laren, vertrekken we naar Steenwijk voor een bezoek aan Villa Rams Woerthe, een art nouveau pareltje en het Hildo Krop Museum, gelegen in het souterrain van de Villa. 

Villa Rams Woerthe werd gebouwd voor de schatrijke familie Tromp Meesters. Het architectenbureau Van Gendt bouwde met dit huis één van hun duurste villa's. Dit is goed te zien aan de zwierige smeedijzeren art nouveau-details, het kleurig glas-in-lood en de uitgebreide dienstvleugel.

Villa Rams Woerthe wordt ook wel het Downton Abbey van Overijssel genoemd.

Villa Rams Woerthe is perfect te combineren met een bezoek aan het Hildo Krop Museum.
Hildo Krop (1884-1970) was de zoon van een banketbakker in Steenwijk. Hij koos, na een gedegen koks-en bakkersopleiding, voor het kunstenaarschap. Al snel na zijn opleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten maakte hij naam en werd hem door de gemeente Amsterdam een dienstverband aangeboden.
Het Hildo Krop Museum heeft een bijzondere collectie werken van deze veelzijdige beeldhouwer en kunstenaar; de bakkerszoon uit Steenwijk die de stadsbeeldhouwer van Amsterdam werd!

Kosten van de kunstreis
Kosten € 74,- all-in indien u in het bezit bent van een Museumkaart
Kosten € 92,00 all-in indien u NIET in het bezit bent van een Museumkaart

Quote

Uitgaan nu.nl

02 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching