NLMagazine Informatica - In 1982 verspreidde zich voor het eerst een computervirus buiten een gesloten systeem en dus ‘in het wild’. Het ‘Elk Cloner’ virus werd geschreven als grap door de toen 15-jarige scholier Rich Skrenta.
Elk Cloner verspreidde zich door het besturingssysteem van de Apple II, dat stond opgeslagen op diskettes, te infecteren. De grap was dat wanneer je voor de 50ste keer probeerde een spel te starten met een (geïnfecteerde) diskette, het beeld op zwart ging en er vervolgens roterende beelden, knipperende tekst en grapjes verschenen.
In Nederland kreeg de 20-jarige Jan de Wit in 2001 maar liefst 150 uur werkstraf vanwege het verspreiden van het Anna Kournikova-virus. Het computervirus, bekend onder de naam Vbs.OnTheFly verspreidde zich in 2001 wereldwijd via een mail met het onderwerp ‘Here you have, ;o)’ en een bijlage met de naam ‘AnnaKournikova.jpg.vbs’. In plaats van de Russische tennisster zorgde een ‘worm’ ervoor dat bij het openen van het bestand de mail werd doorgestuurd naar elk contactpersoon in het adresboek van het slachtoffer.
Tegenwoordig hebben we helaas niet meer te maken met onschuldige grappen. Tien jaar geleden verspreidde zich een nieuwe vorm van ransomware: het CryptoLocker-virus. Deze malware verspreidt zich via e-mail, links en besmette websites en versleutelt al je bestanden. Na betaling krijg je pas weer toegang tot je bestanden. Het succes van CryptoLocker leidde tot een aantal ongerelateerde en gelijknamige ransomware-trojans die in feite op dezelfde manier werken.
Internetcriminelen blijven zich op steeds creatieveren manier ontwikkelen. Let dus altijd op bij het openen van verdachte mails en bescherm je gegevens extra goed. Kijk voor tips bijvoorbeeld op veiliginternetten.nl.
Bron: ECPECP, Platform voor de InformatieSamenleving