Groenmedewerker Gerben Hovenkamp bij de holwortel, een ‘lentelekkernij’ voor hommels. - NLMagazine/Groningen Natuur & Milieu - Als je dezer dagen door de stad wandelt, loop je zomaar kans een koningin tegen het lijf te lopen. Nou ja lopen, ze zal eerder zoemend rondvliegen.
Voor groenmedewerker Gerben Hovenkamp is dit het ultieme lentemoment. “Als je de eerste hommelkoningin ziet vliegen dan weet je dat de lente begint.” Een hommelkoningin overwintert niet in een paleis, maar in een klein holletje onder de grond. Ze wordt wakker zodra het warm genoeg is. “Dat is vaak eerder dan andere insecten”, vertelt Gerben. “Dat komt doordat ze zichzelf met haar vliegspieren kan opwarmen.”
Volk
Gerben, die de opleiding Bos- en natuurbeheer volgt, weet de mooiste feitjes over hommels te vertellen. “Hommels zijn eigenlijk bijen. Ze leven als een volk met elkaar samen, dit kunnen er zo een paar honderd zijn. Helaas leven ze niet lang. De hele groep gaat in de herfst dood, op de koningin na.”
Tragisch
Best een tragisch einde, maar wel met een mooie start. “Wanneer de koningin ontwaakt gaat ze op zoek naar een nestje, vaak zijn dat oude muizenholen of holtes in bomen. Ze legt eitjes waar onvruchtbare vrouwtjes uitkomen. Dat zijn haar werksters. Deze werksters gaan op zoek naar nectar en stuifmeel om zichzelf, de larven en de koningin mee te voeden.”
Belangrijk
Hoewel de werksters de nectar uit eigenbelang verzamelen, doen ze de natuur er ook een plezier mee. “Ze vliegen van A naar B en verplaatsen het stuifmeel van bloem naar bloem. Hiermee zorgen hommels voor bestuiving van bloemen en gewassen. Ze hebben een belangrijke rol bij het voortbestaan van onze natuur.”
Onder het maaimes
Door deel te nemen aan de actie Maai-Mei-Niet, waarbij bepaalde gebieden pas vanaf juni worden gemaaid, wil de gemeente een insectvriendelijke omgeving creëren. “Maar dat is niet het enige”, vertelt Gerben. “Voor hommels is het belangrijk om het hele seizoen nectar te vinden. Daarom hebben we veel bloemrijke bermen. Met ons maairegime ‘nectar onder het maaimes’ worden laagblijvende bloeiers gespaard zodat er de hele tijd iets te eten is.”
Steentje bijdragen
Dat laatste kunnen mensen thuis ook gemakkelijk doen. “Als het gras iets hoger blijft doe je de hommel daar echt een plezier mee. Ook kan het helpen als er het hele jaar door iets van nectar te vinden is in de tuin of op het balkon. Kijk alleen wel uit met potplantjes van tuincentra, daar wil nog wel eens gif in zitten waar hommels niet tegen kunnen.”
Steken
Bang hoeven mensen trouwens niet te zijn voor de zoemende vliegers. “Hommels kunnen wel steken, maar dit doen ze zelden. Ik heb nog nooit gehoord dat iemand door een hommel gestoken is,” besluit Gerben.
Bron: Gemeente Groningen