20
Fri, Sep

Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Verbouwing Hoofdstation gaat nieuwe fase in - NLMagazine/Groningen - Bij het Hoofdstation is een volgende fase in het project Groningen Spoorzone begonnen. Namelijk het ontgraven van de bouwkuip tussen de sporen en het stationsgebouw in. Vanaf het perron kun je straks een steeds dieper gat zien ontstaan op de plek van de bouwkuip. Op de plek waar ontgraven wordt, komen de ondergrondse voetgangerspassage, fietstunnel en fietsenstalling.

Op de plek waar ontgraven wordt, komen straks een ondergrondse voetgangerspassage, een fietstunnel en een  fietsenstalling. Om dit te kunnen maken, is er een bouwkuip gemaakt. Binnen deze bouwkuip kan worden ontgraven. De bouwkuip wordt uiteindelijk 10.125 meter onder Normaal Amsterdams Peil (NAP). Het ontgraven gebeurt in een aantal stappen:

  1. De kuip wordt droog ontgraven van 1.25 tot 3.0 meter onder NAP. Graafmachines ontgraven grond waarna de grond met kiepwagens via de hulpbrug wordt weggevoerd uit de bouwkuip.

  2. De kuip wordt gevuld met water om tegendruk te creëren voor de wanden. Dit is nodig omdat de grond buiten de kuip anders te zwaar op de wanden drukt en de bouwkuip instort.

  3. We treffen voorbereidingen voor nat ontgraven door middel van pontons (drijvende platforms). Hierop komen graafmachines te staan die onder water de grond ontgraven tot 7.5 meter onder NAP. Ook deze grond zal met kiepwagens worden afgevoerd met kiepwagens die over de pontons rijden.

  4. Vanaf 7.5 meter onder NAP wordt de grond via pompen aan de giek van de graafmachines omhoog gezogen. Deze pompen hangen vlak boven de bodem van de kuip en zuigen de grond op. Het grond/watermengsel wordt door leidingen onder de sporen naar het gronddepot op het bouwterrein gepompt, waar het water uit de grond zal zakken. Dit doen we tot de diepte van 10.125 meter onder NAP is bereikt.

De verwachting is dat het circa 8 weken zal duren tot we op de gewenste diepte zijn. De werkzaamheden leveren geen extra hinder op wat betreft geluid, trillingen of stof.

Bron: Gemeente Groningen

Quote

Uitgaan nu.nl

20 september 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching