22
Sun, Dec

Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Door Farid El Mabrouk - Foto: getty - NLMagazine België - De bevoegde commissie van de Belgische Kamer heeft de lijst ge­actualiseerd van goederen die mogen worden meegenomen door deurwaarders. Die was tot vandaag eerder gebaseerd op het Vlaanderen van Felix Timmermans, toen kippen en schapen nog gevrijwaard moesten blijven. Daar mag voortaan wel weer beslag­ op gelegd worden.

Eén koe, één varken, twaalf schapen of geiten en 24 dieren van het hoenderhof. Met het bijhorend stro, voeder en graan. Zo staat het ook nu nog altijd letterlijk in de lijst met goederen die gerechtsdeurwaarders niet in beslag mogen nemen wanneer ze op pad gaan. Al meer dan een halve eeuw lang is het Gerechtelijk Wetboek niet aangepast. Op initiatief van de Vlaamse socialisten maakt de Kamer daar nu werk van.

Voor wie diep in de schulden zit, kan het een verschil maken. De schuldenindustrie blijft in ons land nog altijd groot, blijkt uit cijfers van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). In 2021 legden deurwaarders maar liefst 179.563 keer beslag op goederen. En dat is zelfs maar een derde van alle bevelen die daartoe worden gegeven. Of de schulden vorig jaar door de energiecrisis en de torenhoge inflatie nog groter zijn geworden, is nog niet duidelijk.

Opvallend is overigens dat ook een strijkplank aan de lijst is toegevoegd. Iets minder essentieel misschien, maar aangezien een strijkijzer er wel al op stond een logische keuze.

Menswaardig leven
Wanneer het voorstel ook wet zal zijn, kunnen deurwaarders dus geen beslag meer leggen op de laptop die de betrokkenen nodig hebben voor hun werk of voor school. Idem voor de printer die erbij hoort en de mobiele telefoon die voor elke burger niet meer weg te denken is. Er is wel één voorwaarde: de computers en mobiele telefoons mogen op het ogenblik van de inbeslagname niet meer dan 2.500 en 500 euro waard zijn. Luxegoederen vallen dus niet onder de bescherming. In de praktijk gaat het enkel over heel dure smart-tv’s.

‘Sommige spullen zijn gewoon onmisbaar geworden. Uiteraard moeten schuldeisers hun geld terug kunnen krijgen, maar dit zorgt ervoor dat mensen die schulden hebben ook menswaardig kunnen leven’, benadrukt Melissa Depraetere, fractieleidster van Vooruit en auteur van het wetsvoorstel. Zij paste de wet ook aan de nieuwe samenlevingsvormen aan, zodat niet alleen echtgenoten, maar ook wettelijk samenwonenden en alle kinderen die onder hetzelfde dak wonen beschermd worden.

‘In het parlement hoorden we schrijnende getuigenissen over kinderen van een nieuwe partner van wie de laptop werd afgenomen. Dat kan niet meer.’ Ook de termijn om zich te verzetten tegen inbeslagnames wordt verlengd, van vijf naar vijftien dagen.

De kans is groot dat de Kamercommissie Justitie vandaag al het licht op groen zet voor het wetsvoorstel. Er is binnen de meerderheid lang over overlegd en ook over een reeks amendementen zijn de partijen het al eens geraakt. ‘Dit ligt al acht jaar voor. Het wordt tijd dat het erdoor komt’, besluit Depraetere.

Auteur: Farid El Mabrouk
Bron: De Standaard

Quote

Uitgaan nu.nl

22 december 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching