Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine Heerenveen/Oranjewoud, Kunst & Cultuur, literatuur - ‘De dood’ is misschien wel het belangrijkste thema binnen de kunsten. In de tentoonstelling en de begeleidende catalogus Als de Dood wordt het grote thema door kunstschilders, dichters, beeldhouwers, schrijvers en fotografen van verschillende kanten belicht.

Sommige kunstenaars verbeelden of verwoorden hun persoonlijk verlies, anderen geven vorm aan dood als mysterie of als onderdeel van de natuurlijke cyclus van bloei, verval en versterven. Tezamen vertellen ze het universele verhaal over rouw en acceptatie, zetten ze aan tot overpeinzen en bieden ze troost in schoonheid.

Een wezenlijk onderdeel van de tentoonstelling Als de Dood (11 februari – 11 juni 2023) wordt uitgemaakt door de publicatie met beeld, korte verhalen en gedichten. Vanuit wetenschappelijke en persoonlijke invalshoeken worden ervaringen met de dood in korte verhalen beschreven door bioloog Midas Dekkers, arts & filosoof Bert Keizer, journalist & columnist Herman Sandman en longarts Sander de Hosson. In de bundel zijn gedichten opgenomen van onder anderen Tine Bethlehem, Remco Campert, Anna Enquist, Kees ’t Hart, Tsjêbbe Hettinga, Rutger Kopland, Jean Pierre Rawie en M. Vasalis.

De expositie en de catalogus Als de Dood werden mogelijk gemaakt door FB Oranjewoud, de Provincie Fryslân en de Gemeente Heerenveen. Met dank aan alle meedenkers, kunstenaars, dichters, schrijvers, in het bijzonder Pieter de Hart (waar het project begon), Gijsbert van der Wal, Han van Hagen, Ali Huizinga en Midas Dekkers.

Meer informatie
Tekst en samenstelling: Han Steenbruggen en Susan van den Berg
Taal: Nederlands
Vormgeving: Gert Jan Slagter
Afwerking: genaaid gebrocheerd
Formaat: 14 x 19 cm
Omvang: 128 pag. + omslag
Prijs: € 25,00
Uitgegeven in samenwerking met Uitgeverij Noordboek.

Quote

Uitgaan nu.nl

20 april 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching