Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine Natuur & Milieu - Klimaatactivisten zijn tegen het Willow-oliewinningsproject in de ongerepte natuur van Alaska. Maar in de staat zelf krijgt het brede steun, omdat het project veel jobs zou creëren. Biden lijkt gezwicht voor het economische argument.

De regering van de Amerikaanse president Joe Biden heeft haar fiat gegeven aan het omstreden ­Willow-oliewinningsproject. Het Amerikaanse oliebedrijf ConocoPhillips, dat eerder al verkenningsonderzoek deed in het gebied, zal de boringen uitvoeren.

Tijdens zijn verkiezingscampagne in 2020 beloofde Biden nog dat hij geen nieuwe olie- en gas­licenties zou uitdelen. Zondag kondigde hij nog aan dat de winning van olie en gas in Alaska sterk aan banden zal worden gelegd. Maar niet vóór het Willow-project van 8 miljard dollar (7,5 miljard euro) wordt goedgekeurd, blijkt nu.

Voor klimaatactivisten is de ­beslissing een harde klap: zij ­wezen er de afgelopen maanden onder meer met de hashtag #StopWillow op dat Biden een ommekeer in het Amerikaanse klimaatbeleid beloofd had. Het uitdelen van een nieuwe boorlicentie is in strijd met zijn verkiezingsbeloften. Ook voor het milieu wordt ­gevreesd: het reservaat waar de ­boringen zullen plaatsvinden, is het grootste stuk ongerepte natuur in de Verenigde Staten. Voor veel arctische dieren is het gebied ­belangrijk, bijvoorbeeld als vogelbroedplaats.

Waarschijnlijk zal alvast de ­milieurechtengroep Earthjustice de beslissing van Biden aanvechten in de rechtszaal. Voorzitter ­Abigail Dillen schreef op Twitter: ‘We zijn te ver in de klimaatcrisis om massieve olie- en gasprojecten goed te keuren die de schone economie ondermijnen die de regering-Biden zegt te willen opzetten.’

Miljarden belastinggeld
In Alaska zelf is er brede steun voor het project. Het Willow-project zou volgens lobbyisten en lokale overheden 2.500 banen opleveren tijdens de bouw van de platformen en daarna nog eens 300 permanente banen in de oliewinning zelf. Tot 180.000 vaten olie per dag zouden gewonnen kunnen worden, wat miljarden zou opleveren aan belastinggeld. De winning zou maar 1,5 procent van de huidige totale Amerikaanse olieproductie bedragen, maar voor Alaska zelf is Willow het grootste nieuwe project in decennia. De economische voor­delen zijn zo groot dat zelfs vertegenwoordigers van de lokale Yup’ik-bevolking achter het project staan. De gemeenschappen die het dichtst bij het boorgebied wonen, zijn doorgaans tegen.


De pijplijn loopt dwars door Alaska. Foto: universal images group via getty

Ook Bidens eigen Democraten, die meestal meer belang hechten aan de energietransitie dan hun Republikeinse collega’s, zijn niet allemaal tegen het Willow-project. De Republikeinse senator Lisa Murkowski van Alaska riep in een opiniestuk samen met twee afgevaardigden van de Republikeinse én de Democratische partij Biden op de Willow-boringen toe te staan: ‘We erkennen allemaal de noodzaak van schonere energie, maar er is een grote kloof tussen onze capaciteit om die op te wekken en onze dagelijkse energiebehoefte. We hebben olie nodig, en in vergelijking met andere landen waar we het vandaan kunnen halen, is Willow met afstand de meest klimaatverantwoordelijke keuze.’

Bron: Standaard.be

Quote

Uitgaan nu.nl

24 april 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching