Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Foto: Maastricht Bereikbaar - NLMagazine/Maastricht Fietsen en verkeer - In Maastricht ging vorige week een campagneteam de straten op om fietsers te bedanken voor hun modaliteitskeuze en mensen te wijzen op mogelijkheden voor veilig stallen. De actie maakt onderdeel uit van de campagne ‘posifiets’.

Om het historische centrum van Maastricht leefbaar te houden zet programmabureau Zuid-Limburg Bereikbaar, een samenwerkingsverband van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Provincie Limburg en Zuid-Limburgse gemeenten, in op fietsen. En dan vooral op een manier waarbij de fietsers zelf blij zijn en zij de inwoners, bezoekers en ondernemers in de stad niet tot last zijn.
 
De campagne met de naam ‘posifiets’ startte in april 2021 en legt de nadruk op zowel de voordelen voor de fietser zelf, in beweging zijn en bereikbaarheid van locaties in de binnenstad, als op het fietsgedrag waarmee de fietser welkom is in de stad. Bijvoorbeeld door niet met een smartphone bezig te zijn tijdens het fietsen, niet door winkelstraten te fietsen als de winkels open zijn en fietsen niet hinderlijk op de stoep te parkeren maar in stallingen. Tegenover dat positieve gedrag staan diverse aanbiedingen van locale horeca- en fietsondernemers. Ook is er een fietsbank waar mensen hun oude of kapotte fiets kunnen weggeven zodat die, gerepareerd en wel, weer door iemand anders kan worden gebruikt.

Vorige week ging het campagneteam ‘posifiets on tour’, een samenwerkingsverband tussen onder meer Fietshandhaving, Fietsersbond en de Politie Maastricht, de straten op, voorzien van het rode logo van de campagne. Door fietsers te bedanken en mensen te wijzen op mogelijkheden, zoals overdekte fietsenstallingen die de eerste 24 uur gratis zijn, droegen ze een positieve boodschap uit. Recent wees ook de Universiteit van Maastricht een nieuwe groep internationale studenten tijdens hun introductie op positief fietsgedrag in de stad.

Bron: Fietsberaad

Quote

Uitgaan nu.nl

29 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching