Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine Muziek - Het valt op hoe verschillend muzikanten op de Covid lockdown(s) hebben gereageerd. Een aanzienlijk deel, vooral de artiesten met veel optredens, kreeg een stevige terugval en zat zich op de bank te verbijten. Een andere groep muzikanten gebruikte deze periode om veel nieuwe muziek te schrijven en op te nemen. Tot deze laatste categorie behoort de Amerikaanse (eigentijdse) R&B zangeres en violiste Brittney Parks, beter bekend onder haar artiestennaam Sudan Archives.

Een nadere beschrijving van haar muziek luidt: een mix van R&B, hiphop en experimentele elektronica gecombineerd met West-Afrikaanse muziek. Brittney werd in 1994 geboren in Cincinnati, Ohio en groeide op in een muzikale omgeving. Haar stiefvader, zelf werkend voor een platenlabel,zag in haar en haar tweelingzus Catharine een popact die veel succes kon oogsten. Hij liet ze optreden onder de naam N2. De eigenzinnige Brittney zag het niet zitten en verhuisde zodra het kon naar LA, waar ze muziektechnologie ging studeren, de Afrikaanse vioolstijl ontdekte en een eigen carrière opbouwde.

In 2017 en 2018 bracht ze twee EP’s uit (getiteld Sudan Archives en Sink). Dit werd vervolgd door haar eerste album Athena in 2019. Daarmee had ze al flink succes. I

n 2022 volgde haar meest recente album Natural Brown Prom Queen. Over die lockdowntijd zegt ze tegen het muziekblad Heaven: “Privé was het een fijne tijd. Daarvoor was ik altijd van huis, altijd aan het touren. Ik vond het juist heerlijk om eindelijk eens wat langer thuis te zijn. Ik ben mijn huis opnieuw gaan inrichten om het gezellig te maken en ben heel veel muziek gaan opnemen in mijn thuisstudio. Ik kon toch nergens anders heen.”

Het opnameproces beschrijft ze als volgt: “Ik doe heel veel met mijn viool en looppedalen. Soms begint een nieuw nummer met een tekstregel of een melodische inval. Ik neem ideeën op en voeg dingen samen tot het leidt tot een nummer waar ik tevreden mee ben. Als ik iets in mijn hoofd heb dat ik niet zelf kan uitvoeren, vraag ik anderen om zo het geheel naar een hoger niveau te tillen.” Mooi om te lezen hoe dat creatieve proces bij Brittney in zijn werk gaat.

En als je nu denkt, dat is wel een wat bedachtzame dame die Brittney, dan heb je het mis. Op haar nieuwste album is ze al een stuk losser dan in haar eerdere werk (hoewel ik dat ook zeer de moeite vind, vooral het album Athena). Op Wiki is de volgende quote van haar terug te vinden: “It felt like time to let people know who I am. My stage name is kind of academic and on Athena, I created this thoughtful persona centred on divine Black femininity. Now I want to show my looseness, too. I’m a deep insightful person, but I’m also fucking silly.” Als je dat van jezelf kunt zeggen, ben je inderdaad vast wel lekker f@cking silly. Lekker doorgaan zo Brittney, van Soedan tot Cincinnati tot LA, we volgen je!!

Bron: Musicandvibes, Tekstraton

Quote

Uitgaan nu.nl

25 april 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching