Nlmagazine Kunst & Cultuur VIDEO - In het Mauritshuis is het beste van de Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw te zien. In de intieme zalen en kabinetten van het monumentale pand vind je meesterwerken als Vermeers ‘Meisje met de parel’, ‘De anatomische les van dr. Nicolaes Tulp’ van Rembrandt, ‘Het puttertje’ van Fabritius en ‘De stier’ van Potter. Daarnaast bevat de collectie ook genrestukken van Jan Steen, landschappen van Ruysdael, stillevens van Coorte en portretten van Rubens.
Galerij Prins Willem V
De galerij van Prins Willem V is een verborgen kroonjuweel in het Mauritshuis. In 1774 liet de prins deze kamer aanleggen voor zijn kunstcollectie. Pronkend met zijn rijkdom hingen de muren helemaal vol. Zijn schilderijenverzameling vormde dan ook de fundatie waarop de collectie van het Mauritshuis is gebaseerd. Tegenwoordig is deze galerij weer in ere hersteld. Zo hangen er schilderijen van Rembrandt, Steen en Potter. Met de luxueuze kroonluchters en gordijnen straalt de Galerij Prins Willem V één en al vorstelijkheid uit.
Portretten uit Vlaanderen
Van 7 september 2017 tot en met 14 januari 2018 is in het Mauritshuis ook de tentoonstelling Zuiderburen: Portretten uit Vlaanderen 1400-1700 te zien, met belangrijke werken van Rogier van der Weyden, Hans Memling, Peter Paul Rubens en Anthony van Dyck uit de collectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Samen met schilderijen uit de eigen collectie en die van het Rijksmuseum vertellen ze het verhaal van drie eeuwen Vlaamse portretkunst.
Meisje met de Parel: de parel
Is de beroemde parel, wel een echte parel? Volgens Rulkens is dit allesbehalve zeker. “Het wonderlijke van de parel is dat het waarschijnlijk helemaal geen parel is. Hij is namelijk super groot en het zou erg kostbaar zijn om zo’n enorme parel te hebben. Het was waarschijnlijk een oorbel die gemaakt was om een parel te imiteren, dus van glas of metaal.” De kwaliteiten van Vermeer komen tot uiting bij het schilderen van de parel. Rulkens: “In een paar penseelstreken weet hij de bolvormigheid van de oorbel te weergeven.” Veel toeristen vragen bij hun bezoek wie het meisje eigenlijk is. Dat is echter de mystiek achter het schilderij. Niemand weet precies wie dit 17e eeuwse meisje is.
De herontdekking van Vermeer
Vermeer was lange tijd niet heel erg bekend en werd pas in de late 19e eeuw herontdekt. Een kunstverzamelaar kocht ‘Meisje met de Parel’ voor slechts twee gulden. Nadat hij overleed en het doneerde aan het Mauritshuis werd het schilderij wereldberoemd.
Activiteiten
Kom meer te weten over het Mauritshuis en de collectie. Het museum organiseert een wisselend programma met leuke en leerzame activiteiten voor jong en oud. Elke werkdag om 16.15 uur is er bijvoorbeeld ‘Verhaal op Zaal’: een kort kunstpraatje op zaal over een kunstenaar, schilderij of onderwerp. Iedere laatste zondag van de maand kun je meedoen aan de Familiedag. Bekijk daar samen met een museumdocent de mooiste en spannendste schilderijen, ga zelf aan de slag in de Kunstwerkplaats of ga op onderzoek uit in de tentoonstelling met (speur)opdrachten.
Mauritshuis
Plein 29
2511 CS
Den Haag