Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Leden van Unglamorous Music, een collectief van 11 volledig vrouwelijke punk/garagebands. Afgebeeld (l-r) Carole Jasilek, Steph Smith, Chrissie Riedhofer, Ruth Miller en Abi Masih. Foto: Fabio De Paola/The Guardian

NLMagazine Muziek/Punk - 'We schrijven onze eigen muziek en we hebben veel te zeggen over alles waar we boos over zijn. Ik ben al jaren woedend'.
Alison Dunne – artiestennaam Fish – heeft op 58-jarige leeftijd een punkband opgericht omdat, zoals ze zei: "I've got no fucks to give any more about what anyone thinks of me."

Ze geeft echter om één ding: "Dit is zeker geen 'cutesy grannies have a go at punk'-band - dit is serieus leuk," zei ze. " We schrijven onze eigen muziek en we hebben veel te zeggen over alles waar we boos over zijn. Ik ben al jaren woedend," voegde ze eraan toe.

Fish is slechts een van de oudere vrouwen uit alle klassen en etniciteiten die zich hebben aangesloten bij het in Leicester gevestigde Unglamorous Music-project. Vorig jaar opgericht door de 61-jarige Ruth Miller, is het doel om een lokale punkscene te creëren voor oudere, volledig vrouwelijke bands die hun eigen muziek schrijven. Vooraf gaande muzikale ervaring is immaterieel – enthousiasme is alles.

Unglamorous Music, een collectief van 11 all-women punk/garagebands in Leicester. 
Foto: Fabio De Paola/The Guardian

"Het geniale van punk is dat je geen instrument hoeft te hebben bespeeld voordat je begint. Het belangrijkste is je teksten," voegde ze eraan toe. "De meeste bands zijn jonge, blanke mannen van 19 tot 23 jaar en hun teksten gaan over hun ervaringen. Maar stel vrouwen samen van wie de leeftijd varieert van eind jaren 20 tot begin jaren 70, en hun ervaring van het leven, hun humor, hun woede - deze liedjes zijn absoluut briljant. "

Het succes van het project is volgens Miller "overweldigend". Tijdens een optreden op Internationale Vrouwendag afgelopen maart – slechts drie maanden na het opzetten van het project – zette Miller vijf bands op het podium. In maart staan er 12 bands klaar om te rocken. Een rijkelijk geproduceerd, compilatie vinyl van hun muziek is in productie.

Fish, een voormalig theaterproducent, had geen andere muzikale ervaring dan het spelen van de ukelele "tot een zeer basaal niveau" totdat ze vorig jaar bij Unglamorous kwam. Punk sprak haar aan omdat "het tijd is dat de anarchistische, luide, schreeuwerige dingen weer gebeuren".

"Je komt er gewoon in met punk", zei ze. "Het is luid, vies en simpel. Het bevrijdt me van het feit dat oudere vrouwen in onze cultuur verdwijnen; dat we worden gezien als oude ketels – daarom heet onze band Ketels – die niets interessants of belangrijks te zeggen hebben. Punk stelt me in staat om dat te weerleggen – op volume."

Vis is niet de enige. Chrissie Riedhofer wordt in april 60. Vorige maand begon ze met drummen, gitaar en bas en vormde ze samen de punkband Virginia's Wolves.

"Toen ik jong was in de jaren 70, was ik geïnteresseerd in punk, maar mensen vertelden me dat ik niet zwart kon zijn en van punk kon houden," zei ze. "Het heeft lang geduurd, maar het kan me niet meer schelen wat mensen denken."

Evenmin als Abi Masih, de 48-jarige Indiase drummer van The Wonky Portraits, die "nul vaardigheden" had in drummen voordat hij vorig jaar bij de band kwam. "Deel uitmaken van een punkgroep is bijna alsof je een geheim leven hebt," zei ze. "Het geeft me het gevoel dat er meer in me zit dan alleen ouder zijn, leraar en dochter zijn. Het is edgy. Rebels."

Het kan je niet schelen wat mensen denken dat "zeker deel uitmaakt van het punkethos", zei Carole Jasilek, de 70-jarige drummer van Venus Attax. "Punk was anarchistisch en wat is er anarchistischer dan oudere vrouwen die zich laten rippen?" zei ze.

Steph Smith, de 71-jarige gitarist van Velvet Crisis, wil het graag laten scheuren. "Mijn hele leven heb ik het allemaal binnen gehouden," zei ze. "Ik moest respectabel zijn en dan toekijken hoe ik ouder werd en onzichtbaar werd voor de samenleving. Maar we zijn niet onzichtbaar op het podium. We zijn geen kleine oma's. Onze liedjes zitten vol woede en frustratie."

Velvet Crisis werd onlangs gevraagd om op te treden op een buurtfeest. "We moesten ze afwijzen", zei Smith. "Ze wisten eigenlijk niet wat ze vroegen. De taal die we op het podium gebruiken is veel te slecht voor een veilig, lokaal feest."

Punk is zo belangrijk geworden voor veel van de leden van de groep dat ze het in toch al overvolle levens proppen. Janet Berry, de 53-jarige gitariste en basgitaar met Velvet Crisis, is een fulltime werkende moeder die in Leicester woont en in Londen werkt.

"Het is moeilijk, maar ik laat het werken omdat het gewoon zo ongelooflijk is dat mensen echt naar ons luisteren," zei ze. "Het betekent dat ik kan zeggen dat ik nog steeds een heel groot deel van de samenleving ben - dat ik opvattingen heb. Dat ik een nuttig mens ben."

Punk Generation by Miller’s band, The Verinos
Not gonna do the things we’re supposed to do
We’re not gonna do them; not gonna do them
You may look and you may stare
Raise your eyebrows; we don’t care
‘Cos we’re not gonna do the things we’re supposed to do, oh yeah
Invisible women
Punk generation
Grey hair pink hair
Punk generation
Should we sit in the garden? (No!)
Should we go to a spa? (No!)
Do some out-of-town shopping (No!)
Fancy gin in a bar (Maybe … )
Should we go back to bed?
Should we wait for the end?
With daytime TV
And an Instagram friend?

Quote

Uitgaan nu.nl

27 april 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching