22
Sun, Dec

Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine Techniek - Technologie verandert hoe we met elkaar omgaan. Als je met iemand in gesprek bent, ruim je niet je postvak uit. Waarom zou je dan wel appen of mailen tijdens het eten? Als je met iemand aan het kletsen bent, loop je niet zomaar weg. Wie online date, heeft wel eens meegemaakt dat iemand zomaar het gesprek verlaat (het zogenaamde ghosting). Online gedragen we ons anders dan offline, maar we vragen ons zelden af of die online omgangsvormen wel deugen.

Is het slim onze gezondheidskwaaltjes te googelen? We kunnen alles meten en vastleggen, maar moeten we dat ook doen? Hebben anderen er misschien last van als we een concert vastleggen, ons ontbijt laten bezorgen of iemands foto ongevraagd delen? Wat zijn de gedragsregels voor de 21ste eeuw? Hoe heurt het online?

Sanne Kanis en Aaron Mirck schreven een zeer leesbare etiquette-gids voor het digitale tijdperk die het dagelijks, sociaal verkeer soepeler moet laten verlopen. Niet appen tijdens het eten is informatief, grappig en staat vol met interviews met deskundigen, bijvoorbeeld op het gebied van nepnieuws, privacy en online dating. Het antwoord op te veel schermtijd, gezinnen die verscheurd raken door complottheorieën en andere moderne uitdagingen. Omdat we weten nu wel dat technologie niet alleen maar leuk is, hebben Kanis en Mirck een aantal - op het oog voor de hand liggende - gedragsregels opgesteld, waarvan onderstaande de belangrijkste zijn.

1: App niet buiten werktijd
Nederlanders werken gemiddeld drie overuren per week, goed voor zo’n 3200 euro per persoon per jaar. Dat komt met name door het sturen van mailtjes en appjes. App niet buiten werktijd of stuur een Tikkie à 3200 euro naar de werkgever. Altijd bereikbaar zijn zorgt er ook voor dat je niet echt uitrust (zie tip 3). 

2: Geen werkmail via privéadres
Wees geen Hugo de Jonge en stuur je werkmail niet via je privéadres. Zo weet je zeker dat je mails goed beveiligd zijn, wat maar de vraag is bij je privémail-account. Het versturen van zakelijke mails via je privéadres kan zelfs een reden voor ontslag zijn.

3: Productiviteit-hack: wees vaker offline
Filosoof Hans Schnitzler liet zijn studenten een week offline gaan en ontdekte dat ze beter slapen, creatiever zijn en dat ze meer zelfvertrouwen en focus hebben. De beste productiviteit-hack schuilt niet in een nieuwe app, maar in - heel simpel - vaker offline gaan.

4: Maak van LinkedIn geen Facebook
Tijdens de pandemie vervaagde in rap tempo de grens tussen werk en privé. Hoe trots je ook bent op je gelopen marathon of nieuwe kroost, bewaar die berichten voor Facebook of Instagram. Zo blijft LinkedIn interessant voor wie nieuwe inzichten of collega’s zoekt. Voor je politieke meningen is plek op Twitter of Mastodon.

5: Hanteer Zoom-etiquette
Kom tijdens meetings op tijd, of het nu een virtuele of fysieke afspraak is. Kies bewust voor een rustige achtergrond, want anders leidt het af van het gesprek. Ga niet uitgebreid eten tijdens een meeting, dat zou je offline ook niet doen. Eigenlijk is het heel simpel: doe wat je tijdens offline meetings ook zou doen.

6: Respecteer de privacy van kinderen
Veel trotse ouders posten foto’s van kinderen op hun social media-accounts, ook op LinkedIn. Het internet vergeet echter niets; die foto’s blijven nog eeuwen vindbaar. Maskeer de kindergezichten met een emoticon of beter nog: zet geen kinderen in om likes te vergaren.

7: Google met mate
Hoe verleidelijk het ook kan zijn om een nieuwe collega of opdrachtgever te googelen, doe het met mate. Zoals je zelf ook vast een uitspraak hebt gedaan op Twitter in 2016 waar je niet meer achterstaat, geldt dat ook voor anderen. Drie zoekresultaten zouden voldoende moeten zijn om zeker te weten dat je niet met een catfish (nepprofiel) te maken hebt. Elk zoekresultaat daarna nijgt naar stalking.

8: (en uiteraard)… Niet appen tijdens een gesprek of tijdens het eten
Als je samen met je partner eet, ga je niet een stapel post erbij pakken en reacties terugschrijven, maar even je appjes lezen doe je wel. Dat deugt niet, eten - zeker uiteten - is een waardevolle sociale activiteit, maar we laten ons veel te gemakkelijk onderbreken door technologie.

Meer informatie
- Niet appen tijdens het eten
- Auteurs: Sanne Kanis en Aaron Mirck
- ISBN 978 90 8325 642 9

Quote

Uitgaan nu.nl

22 december 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching