Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine Kunst & Cultuur VIDEO - Een overweldigende hommage aan de mensheid door de Nederlands-Britse fotograaf Jimmy Nelson.

Het nieuwste boek van Jimmy Nelson ‘Between the Sea and the Sky’ is een ode aan Nederland. Jimmy Nelson besefte tijdens de recente wereldwijde reisbeperkingen dat hij niet naar de uiteinden van de wereld hoeft te trekken om uitzonderlijke menselijke schoonheid te ontdekken.
‘Between the Sea and the Sky” is een tocht langs de overgebleven traditionele culturen van Nederland en brengt deze middels intieme portretten en iconische landschappen in beeld.

In deze video - Between the Sea and the Sky - Hindeloopen on Vimeo - maak je kennis met de cultuur van Hindeloopen, in het Zuidwesten van Friesland. Hindeloopen is slechts een klein stipje op de kaart. Nhet dorpje bestaat uit slechts een paar straten beschermd door een meanderende dijk. Zelfs in zijn hoogtijdagen telde het minder dan tweeduizend zielen. Toch was het dorp ooit een belangrijk internationaal knooppunt en de lokale bevolking - of Hylpers zoals ze zichzelf graag noemen - stonden wijd en zijd bekend om hun kosmopolitisme.

Perfect gelegen aan een baai in de Zuiderzee, diende dit nautische knooppunt in de begindagen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) een van de drukste waterwegen van Europa. Vrachtschepen, vissersboten, smokkelaarssloepen, piratenschepen, veerboten en slagschepen doorkruisten allemaal deze beschutte zee. De weg was ‘een bos van masten en zeilen’.

De schippers en eigenaren van Hylper woonden in fraaie huizen achter de dijk. De prachtig versierde gevels getuigen nog steeds van de goudmijn die de maritieme handel ooit was. Een deel van het hout dat men importeerde, bleef in Hindeloopen waar lokale ambachtslieden het omtoverden tot felgekleurde meubels. Hylpers waren niet verlegen om met hun rijkdom te pronken en zo pronkten zij met hun fraaie huizen, het markante interieur en de opvallende kleding. Verder was de weelderige chintz de stof bij uitstek, een handgeschilderd katoen uit India versierd met weelderige bloemen en exotische fauna. Voor lange reizen mochten de Hylper-vrouwen meereizen naar Amsterdam, waar ze voor hun kledij heel veel meters kochten van deze prachtige stof. De rijksten konden zelfs pronken met hun status door chintz te dragen, verfraaid met bladgoud.

Jimmy Nelson
Jimmy Nelson (1967) heeft zijn hele leven lang oorspronkelijke culturen gefotografeerd, wat in 2013 zijn eerste boek ‘Before They Pass Away’ opleverde. Vijf jaar later volgde ‘Homage to Humanity’ (2018). Nelson plaatst de mensen voor zijn camera op een voetstuk, waarmee hij buitengewone en vaak bijna vergeten gemeenschappen een waardig en zichtbaar platform geeft. Met zijn gepassioneerde portretten viert hij de menselijke diversiteit en schoonheid. 

Meer informatie
Jimmy Nelson

Quote

Uitgaan nu.nl

02 januari 2025

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching