23
Sat, Nov

Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Koning Willem I College wint SustainaBul 2022’ - NLMagazine Onderwijs - Koning Willem I College heeft de SustainaBul 2022 gewonnen en is daarmee de duurzaamste mbo school van Nederland. Op de tweede en derde plek zijn het Albeda College en Yuverta College geëindigd. Ook werden de best practices bekend gemaakt van SDG 13 Klimaatactie en SDG 17 Partnerschappen. De winnaars zijn afgelopen vrijdag uitgeroepen tijdens het MBO symposium Duurzaam Denken & Doen, georganiseerd door Coöperatie Leren voor Morgen in samenwerking met het MBO College Lelystad.

Met 259 punten is het Koning Willem I college voor tweede jaar op rij de winnaar. Met name op het gebied van bedrijfsvoering heeft het college met 96/100 punten heel hoog gescoord ten opzichte van de andere scholen. Ook binnen het onderdeel onderwijs behalen ze bijna alle punten. Albeda (252 punten) deed het vooral op het onderdeel onderwijs erg goed, maar kan nog groeien in bedrijfsvoering en praktijk. Yuverta met 246 punten scoort op alles onderdelen net geen 90 punten, alsnog goed voor een mooie derde plek. Plek vier en vijf waren voor MBO College Lelystad en Friesland College. Dit jaar werden ook twee best practices beloond. Voor SGD 13 (klimaatactie) wist het Albeda College met hun circulaire fashion de publieksprijs in de wacht te slepen. Voor SDG 17 (partnerschappen) werd Noorderpoort en het SDG House Groningen uitgeroepen tot winnaar.

SustainaBul MBO 2022
In totaal deden veertien scholen mee aan de vierde editie van deze wedstrijd. SustainaBul MBO is een meetinstrument voor duurzaamheid binnen het middelbaar beroepsonderwijs. “Het is een instrument dat niet meer uit het mbo is weg te denken. Het heeft zich bewezen als een methode die het duurzame denken en doen in het mbo op een positieve manier stimuleert. Het helpt scholen om te groeien en duurzamer te worden, kennis met elkaar te delen en daardoor ook elkaar te helpen bij deze groei”, vertelt Sandra Pellegrom, Nationaal Coördinator Duurzame Ontwikkelingsdoelen. De SustainaBul wordt mede mogelijk gemaakt door de Goldschmeding Foundation.

Duurzaam Denken & Doen
Het symposium vond dit jaar, na twee jaar online, weer live plaats. Onder leiding van Lucas de Man, die het symposium opende werd de sleutel overhandigd van de Green Unit, een uniek lokaal ingericht door studenten waar docenten en studenten zich samen buigen over alles omtrent duurzaamheid binnen het college. Nadien gingen de deelnemers met elkaar aan de slag. Hoe richten we duurzaam burgerschap in, hoe pas je circulariteit toe in het onderwijs en hoe brengen we lucht bij het soms verlammende gesprek over klimaatverandering? Een dag waarin men van elkaar kon leren in de ‘Waar ben jij trots op galerij’, studenten in gesprek gingen met Gerbert Kunst, directeur Internationaal Beleid en Floor Maaskant, beleidsmedewerker directie bij het Ministerie OCW en de praktijk en het onderwijs elkaar ontmoeten.

Overzicht winnaars
1. Koning Willem I College
2. Albeda College
3. Juverta College
4. MBO College Lelystad
5. Friesland College

Leren voor Morgen
Leren voor morgen is een coöperatie met als primair doel om duurzaamheid in het DNA van het onderwijs te verankeren. Dit gebeurt aan de hand van een integrale benadering: de Whole School Approach. Deze helpt scholen (op strategisch niveau) om duurzaam denken en doen dáár te starten waar de school op dit moment mee bezig is. Via het Leren voor Morgen netwerk kunnen leerkrachten en schoolleiders actief leren van elkaars ervaringen. Ook worden instrumenten aangeboden (zoals de Sustainabul) waarmee zij verder invulling kunnen geven aan de verduurzaming van hun onderwijs. Als raamwerk worden de Sustainable Development Goals (SDG’s) gebruikt. Deze brede insteek houdt in dat er naast bijvoorbeeld milieuaspecten wordt gekeken naar de sociale kant van duurzaamheid (gelijkheid en inclusiviteit). Leren voor Morgen is tevens landelijk coördinator van de Alliantie rondom SDG 4.’

Quote

Uitgaan nu.nl

23 november 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching